Geplaatst in Nieuws en politiek, Werk

Was het een kennismaking of een reünie?

Het was een hele geanimeerde middag op 3 november in het Wapen van Zoetermeer. Er waren collega’s die elkaar eindelijk weer zagen na Corona en de start van De Binnenbaan in 2021. Er waren collega’s die elkaar nog niet eerder hadden ontmoet ook al werkten ze bij dezelfde organisatie. En er waren collega’s die niet wisten wat ze overkwam op hun derde werkdag bij de gemeente Zoetermeer of bij De Binnenbaan. Heus, want wie maakt er nu in zijn of haar eerste week bij een nieuwe werkgever, in een keer kennis met 125 collega’s tegelijk?

Sinds 2021 is een deel van de voormalige klantmanagers van de gemeente Zoetermeer, samen met enkele collega’s van wat toen nog DSW heette, werkzaam als werkregisseur bij De Binnenbaan. De achterblijvende klantmanagers werden vanaf dat moment inkomensregisseurs. Sindsdien zijn er natuurlijk nieuwe collega’s bijgekomen en oude weggegaan.

Het antwoord op de vraag: was het een kennismaking of een reünie, doet er dus niet zo veel toe. Het was een feestje maar wel serieus bedoeld. Het ging over kennismaken met elkaar en met elkaars werkwijzen. Alles in het belang van de inwoners van Zoetermeer. Maar ook voor ons zelf, als je elkaar weet te vinden behaal je betere resultaten en dus meer voldoening uit je werk.

De inkomensregisseurs zorgt ervoor dat een inwoner zijn of haar leven weer op de rit krijgt door ze te voorzien van een uitkering en wat er nog meer nodig is, zoals: onderwijs, zorg en het regelen van geldzaken. De werkregisseur gaat in gesprek met de inwoner over de route naar werk en een zelfstandig inkomen.

Ik hoef niet uit te leggen dat je elkaar dan regelmatig nodig hebt.

We werden welkom geheten door Ismail Aghzanay, dagvoorzitter en leraar van het jaar in 2021. Hij legden vragen van medewerkers voor aan de beide managers.

Spreek uit het hart en je bereikt andere harten 

Daarna konden de deelnemers tijdens een speeddate 1 op 1 kennismaken met elkaar: Hoe vertel jij op een verjaardag aan een tante wat jouw organisatie doet? Of: Welke klussen schuif je het liefst voor je uit?

Of kleur bekennen tijdens het spel: Over de Streep, over of je elke week sport, meer dan twee dagen in de week op kantoor werkt en of je weleens later spijt hebt gehad van wat je tegen een klant of kandidaat hebt gezegd.

In drie workshops stonden we stil bij het werk van alledag. 

In de eerste workshop vertelde een inkomensregisseur over de Domein Check die iedere inwoner die zich meldt voor een uitkering afgenomen wordt. Twee werkregisseurs lieten zien hoe de zelfredzaamheidsmatrix wordt ingezet om te bepalen welke route het best bij een kandidaat past.

In de tweede workshop verkenden we wat we van elkaars werkwijzen wisten en bespraken we het belang van samenwerken. In de derde workshop kregen we in een sketch voorgeschoteld hoe werkregisseur en inkomensregisseur meer bezig zijn met het tackelen van systemen en de weg naar elkaar vinden dan met de kandidaat. Tenminste: kandidaat Rafael, een mooie rol van de dagvoorzitter, zat er nogal verloren bij.

Kortom een leerzame middag. Zouden we vaker moeten doen. Even de tijd nemen om stil te staan in de waan van de dag en elkaar beter te leren kennen.

Gaan we doen, begin volgend jaar is er weer een bijeenkomst voor inkomensregisseurs en werkregisseurs, rond de film: Sorry we missed you. Dat is de laatste film van Ken Loach (I Daniel Blake) En voor wie: I Daniel Blake, nog niet kent, ik zou hem zeker gaan zien. Volgens mij ligt er op het stadhuis nog een DVD van die film.

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.