Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Een middagje koppensnellen

Wat is koppensnellen? Drie paar ogen kijken mij aan. Ik heb mijn nichtjes en hun moeder uitgenodigd om op deze regenachtige middag te komen knutselen.

Het eerste wat boven komt is het afhakken van hoofden zoals dat in Borneo gebeurde als de vijand was verslagen. Ik laat even in het midden of het slachtoffer dan nog leeft of al is overleden.
In de bouw gebruiken ze ook het woord koppensnellen. Dan hebben ze het over op de juiste maat afhakken van betonnen heipalen na het heien.

Koppensnellen is ook snel de krant doornemen door alleen de koppen boven de artikelen te lezen. Dat is wat we vanmiddag gaan doen als start van onze eerste opdracht.

Voorbereiding: voldoende kranten en tijdschriften, lijm, scharen, kleurpotloden en/of verf (plakaat, acryl of aquarel), vellen blanco papier.

Op gevoel knippen we mooie zinnen of stukken van zinnen uit door koppen te snellen. We gaan door tot we er een stuk of tien hebben. We leggen ieder onze gevonden woorden en zinnen op een vel blanco papier. We schuiven er net zo lang mee totdat het er mooi uit ziet. Het hoeft geen logica te hebben. Tot slot plakken we alles vast en begint het versieren.

Een mooi resultaat en zo simpel. Echte koppen van klei maken is de volgende opdracht op het programma van vanmiddag.

Voorbereiding: klei, wij gebruikten pottenbakkersklei. Ik heb het gekocht in een winkel voor schildersbenodigdheden maar het is ook op internet te 
bestellen. Kinderklei voldoet ook maar je hebt wel een behoorlijke hoeveelheid nodig. Verder is een deegrol erg handig.

We maken van krantenpapier een prop zodanig dat een ovale vorm ontstaat. Hierover heen leggen we een lap klei. Met de deegrol hebben we dunnen plakken gemaakt van de klei. Met de handen vormen we van de lap een gezichtsvorm. Door stukje klei te voegen maken we een neus, een mond, ogen, wenkbrauwen en oren. De gezichten die ontstaan hebben wel iets weg van primitieve krijgers. Tot besluit drukken we de koppen tegen elkaar om er echt familie van te maken.

Familie koppensnellers
Deze opdrachten komen uit het boek: Creativiteit géén kunst, een denk-, durf-, en doeboek voor het ontwikkelen van je creativiteit van Lia Nijman en Jenny de Bode. Een boek waarmee je gegarandeerd vrolijk wordt en aan de slag wil. Er kunnen wat mij betreft niet genoeg regenachtige middagen komen.

 

8 gedachten over “Een middagje koppensnellen

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.