Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Reizen

Je geborgen voelen

Samen met een handjevol andere deelnemers stond ik, op de laatste zaterdag van 2019, voor de abdij van Egmond te wachten op Anky Floris. Anky Floris is auteur en kunstenares. Ze geeft retraites en stiltewandelingen vanuit de abdij.

Het was prachtig weer, iedereen had zin in een wandeling door de duinen. Met een onbekend groepje in verstilling door het dorp en weilanden naar een prachtige duingebied lopen, ik vond het een bijzondere ervaring. Hier mocht iedereen een kaart trekken uit het Levenskunstspel. Dit spel bestaat uit kaartjes met tekeningen van Anky Floris. Op elk kaartje staan drie inspirerende vragen bij een bepaald thema. Ik trok: Geborgenheid.

Wat zorgt ervoor dat jij je geborgen voelt?

Bij wie voel jij je geborgen?

Hoe geef jij iemand geborgenheid?

We lieten tijdens de wandeling de vragen van het kaartje op ons inwerken. Met behulp van wat we op ons pad vonden, een mooie tak, een half vergaan blad, een schelp of een veer van een vogel, maakte iedereen een kunstzinnige verbeelding van wat de vragen hadden opgeroepen.

Op die laatste zaterdag van het jaar was in China een virus zich al aan het roeren. Gelukkig hadden we daar in Egmond geen idee van. Stil van binnen maar met een warm hart sloten we de wandeling af, alsof we elkaar al jaren kenden.

En nu, geborgenheid genoeg. Ik zit opgeborgen in mijn eigen huis. Gelukkig wel met degene bij wie ik mij geborgen voel. Het sociale leven staat op een absoluut nulpunt. Geen idee hoe lang dit gaat duren. Wil daar ook niet te veel over na denken. We leven van dag tot dag. Het belangrijkste is gezond en fit blijven.

Stel, het is zaterdag 18 december 2020. Stel, betekent bedenk maar dat het kan. Stel dat we samen een stiltewandeling maken in de duinen bij Egmond.

Misschien trek jij dan de kaart geborgenheid. Wat zijn dan jouw antwoorden bij de vragen? En heb je een manier om dat kunstzinnig te verbeelden? 

Stel dat je nu even geen zin of tijd hebt, geen punt. Mij lukte het vandaag ook niet om te tekenen of te schilderen. Het plaatje boven het verhaal inkleuren dat lukte wel. Zie dat dan maar als een hartelijke groet.

2 gedachten over “Je geborgen voelen

  1. Ik neem jouw vraag mee, een schitterende schrijf- en creatieve opdracht; van harte dank.

    Er is nog meer waarvoor ik je wil danken; dit logje zet er mij toe aan om de komende tijd opnieuw met de levenskunstkaarten van Anky aan de slag te gaan.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.