Geplaatst in Mijn tante Hetty

Mijn tante Hetty, deel 9: Beveiliging

Dit is een fragment van mijn nieuwe verhaal. Onder dit fragment staat een samenvatting. Wordt vervolgd.

‘Ik denk dat de nieuwe vriend van mijn moeder er achter zit.’ Vincent kijkt naar het scherm als hij dat zegt. We zitten achter de computer in de studeerkamer van tante. Ik heb hem net gevraagd waarom we geheimzinnig doen over het hacken. Gisteren moest ik tante een smoes vertellen. Dat vond ik niet leuk. Ik vroeg haar of het goed was dat we haar computer gingen beveiligen. Ze vond het gelijk een goed idee, maar wilde natuurlijk weten waarom ik dat bedacht had. Wat ik had verzonnen was dat het gepraat over computers tijdens het etentje me op het idee gebracht. Tante kijkt altijd dwars door je heen. Ik deed daarom net alsof er een bericht binnen kwam op mijn telefoon, toen ik dat zei.

‘Is die vriend van je moeder dan ook een hacker?’
‘Nee, zo slim is hij niet. Ik denk dat hij vriendjes heeft die hem helpen.’
‘Maar, waarmee dan?’
‘Om informatie te krijgen over mensen die hij wil bestelen. De computer vertelt ze wanneer mensen thuis zijn, of ze een alarmsysteem hebben en wat de code daar van is.’
‘Maar mijn tante heeft geen dure spullen in huis.’
‘Ik zag net een heleboel kunst in de gang hangen.’
‘Je bedoelt die Afrikaanse maskers? Die mag die nieuwe vriend van je moeder zo meenemen.’
‘Die slijmbal wil je echt niet in je huis hebben. Hij is ook veel te jong voor mijn moeder. Ze is helemaal gestoord.
‘Misschien probeert hij alleen maar aardig te zijn.’
‘Begin jij nu ook al.’ Hij zet grote ogen op, wiebelt met zijn hoofd en zegt dan met een hoog stemmetje: ‘Je moet een beetje vriendelijker doen tegen Remco hoor. Hij doet erg zijn best voor jou en je broertje. Waarom heb je zijn horloge niet om? Je moet ook een beetje aan mij denken. Nu je vader ons in de steek heeft gelaten mag ik het ook weleens gezellig hebben.’ Ja, ja, en waar die cadeaus en die dure auto vandaan komen, dat wil ze natuurlijk niet weten. Moet je kijken.’ Hij doet zijn mouw omhoog. ‘Dit is een Applewatch, hartstikke duur. Ze staat er op dat ik hem draag.’
Ik heb Victor nog nooit zoveel zinnen in één keer horen zeggen. Hij gaat weer verder met op het toetsenbord rammen. Ik zie allerlei codes op het scherm voorbij rollen. Hij doet zijn armen over elkaar en kijkt naar mij. ’Zo, nu even wachten tot Windows is geïnstalleerd.’
‘Waarom denk je dat die Remco een dief is? Hij kan toch gewoon rijk zijn.’
‘Hij heeft het steeds over zijn zaak. Ik ben op het adres gaan kijken. Het is gewoon een garagebox.’
‘Dat kan toch?’
‘Er gebeurt de hele dag niks.’
‘Misschien is dat toeval.’
‘Niet alle dagen van de week. Meneer zit overdag in cafe de Consul.’
‘Hoe weet je dat nu weer?’
‘Ik kreeg een tip.’
‘Je lijkt zelf wel een crimineel. Grapje,’ zeg ik er snel achteraan als ik z’n ogen donker zie worden.
‘Ik ging er met Jeffrey poolen. Remco zat er met z’n vriendjes. Hij zei: “Kijk, dat is mijn stiefzoon. Heel handig met computers. Kan ons straks mooi gaan helpen. Maar alleen als zijn moeder dat goed vindt.” En hij geeft een klap op mijn schouder. Al die lui lachen.’
‘Wat een engerd. Zullen we toch maar naar de politie gaan?’
‘Ik heb thuis al zoveel gelazer. Geef mij die security box eens aan.’
Hij wijst naar de gele doos die we vanmiddag gekocht hebben. Ik pak hem van de boekenkast. Vincent neemt de doos niet aan maar blijft staren naar een punt boven de kast. ‘Wat is dat?’ Ik volg zijn blik.

Verder lezen?

Samenvatting: Het is zomer. Ik ga logeren bij tante Hetty. Mijn moeder moet namelijk naar Katmandoe. Daar ligt mijn vader in het ziekenhuis nadat hij gered is op de Lhotse een bergtop naast de Mount Everest. Mijn vader is alpinist. Ik kan niet mee want ik zit in de laatste schoolweken voor de zomervakantie.
Tante Hetty is advocaat en eigenlijk is ze de tante van mijn moeder. Ze is niet getrouwd, rookt en drinkt als een ketter. Mijn moeder blijft maar weg en de schoolvakantie begint.
Ik verveel me. Ik staar in het scherm van de computer en het lijkt me uit te nodigen. Een jongen verschijnt in beeld en nodigt me uit de virtuele wereld in te stappen. Ik wil dat helemaal niet totdat blijkt dat tante Hetty in gevaar is. Iemand uit de onderwereld heeft het op haar gemunt. Ik stap toch de virtuele wereld en samen met de jongen, die Victor heet, ontmasker ik de misdadigers.

2 gedachten over “Mijn tante Hetty, deel 9: Beveiliging

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.