Geplaatst in Nieuws en politiek, Werk

Hoe vitaal is Zoetermeer?

Donderdag was het dan zover. De startconferentie, waar ik zo druk mee bezig was geweest, vond plaats. Wonderlijk hoe zo’n dag eerst ver weg lijkt in de tijd, dan ineens schrikbarend dicht bij komt en dan ineens weer voorbij is. Er waren momenten dat ik stiekem hoopte dat er iets gebeurde waardoor het allemaal niet door zou gaan. Er waren nachten dat ik wakker werd omdat in mijn hoofd leuke plannetjes ontstonden over hoe de conferentie er uit zou moeten zien. En er was natuurlijk veel werk te doen.

De bedoeling

De gemeente wil op verzoek van de gemeenteraad aan de slag met innovatie van de zorg en ondersteuning. De Haagse Hogeschool, de ICT afdeling van deze school is in Zoetermeer gevestigd, en de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer hebben zich hierbij aangesloten. Een startconferentie zou een mooie aftrap zijn om die innovatie met elkaar en andere partijen in de stad vorm te gaan geven.

Partijen die elkaar niet zo gauw vanzelf ontmoeten bij elkaar brengen, dat was onze bedoeling. We waren er van overtuigd dat die ontmoeting zou leiden tot inspiratie om samen aan de slag te gaan. Dat bewees een rondgang vooraf. We spraken met alle mogelijke partijen uit het bedrijfsleven, uit de zorg en ondersteuning en uit het onderwijs. De rondgang had meer gespreksonderwerpen opgeleverd dan we in één middag kwijt konden.

Waar ging het over?

In een Zoetermeer Draait Door show werden de wethouder, een lector, een netwerker en een jonge start-up bevraagd over de noodzaak tot innovatie, welke rol technologie daar bij heeft, hoe je dat samen kunt doen en wat er in Zoetermeer al aan gebeurt. Dat dat laatste het geval is bleek bijvoorbeeld na de vertoning van een filmpje over Emile.nl. Iemand uit de zaal riep: 

In Zoetermeer doen we dat ook.

Onderwerpen die na de show aan de orde kwamen waren: mantelzorg, nieuwe woonvormen, toegankelijkheid van de buitenruimte en van voorzieningen, E-Health, een gezonde levensstijl, human centered design, robotica, samenwerken als organisaties en in de buurt, eigen kracht en zelfregie.

Beleving

Er moest ook wat te beleven zijn tijdens de middag, vonden wij. Onze talkshow host kreeg assistentie van Lea, een robot. Lea heeft de vorm van een rollator met allerlei handige snufjes voor de gebruiker. Op een markt lieten bedrijven de nieuwste gadgets zien. De cateraar liet ons kennismaken met innovatie op het gebied van eten en drinken. Voor wie durfde werden meelwormen en kakkerlakken geserveerd. Twee levensechte Zoetermeerders kwamen aan het eind van de middag toetsen of er voor hun problemen levensechte oplossingen waren bedacht.

Geslaagd?

Veel deelnemers vertrokken met een lach op hun gezicht en ik ontving veel complimenten over de organisatie. Toch waren er achter de schermen wel een paar dingetjes niet helemaal goed gegaan en pakte een paar plannetjes van mij anders uit dan ik me had voorgesteld. Zo sloeg de griepepidemie gaten in mijn programma, twee sprekers meldden zich donderdagochtend af en mijn logistieke hulp van de Haagse Hogeschool was ook geveld. Gelukkig was een collega van haar in staat probleemloos in te springen. Ik had het geluid in de centrale ruimte beter moeten testen. De afronding van het programma was helaas niet overal goed te verstaan, sorry.

Het was een geslaagde middag, maar het beste nieuws is dat als het aan de deelnemers van de startconferentie ligt, Zoetermeer vitaal is en blijft.

Smileys badges
Foto: Esther Pelle

3 gedachten over “Hoe vitaal is Zoetermeer?

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.