Geplaatst in Nieuws en politiek, Werk

Help, ik moet een persbericht schrijven?

Beeld van kijkgedrag bezoekers webpagina
Beeld van waar bezoekers hun ogen oprichten op een webpagina. Her rode gebied wordt het meest bekeken.

Onder werktijd werken aan je hobby, beter kun je het niet hebben.

Mijn werkgever biedt vaak schrijfcursussen aan. Ik meld me daar altijd voor aan. Een extern bureau komt ons dan de fijnste kneepjes van het vak bij brengen. Ik steek er altijd wat van op of vind vergeten kennis weer terug. Als blogger kan ik natuurlijk alle informatie over schrijven goed gebruiken.

 

Schrijven voor het web

Zo volgde ik twee jaar terug een training Schrijven voor het Web. Sinds die training weet ik hoe kort mensen op een webpagina blijven hangen en waar hun aandacht zich op richt. Het belangrijkste moet je dus direct linksboven in vermelden.

Een andere les was om hyperlinks te voorzien van een naam van het onderwerp waar je naar verwijst, dus niet ‘klik hier’ of ‘lees verder’. Dat is soms een kunst. Voor wie meer wil weten over het schrijven voor het web heb ik bijvoorbeeld twee interessante boeken in de aanbieding. Hoe zorg ik er voor dat je doorklikt naar het boek en ook naar het e-book?

Persberichten schrijven

NieuwswaardeEen paar weken geleden kon ik me inschrijven voor een training Schrijven van Persberichten. Dat heb ik dus direct gedaan. Al was het alleen maar omdat ik zeer binnenkort materiaal moest aanleveren voor een persbericht.
In de training kregen we uitgelegd welke taalniveau’s je kunt onderscheiden en hoe deze in Nederland verdeeld zijn. De meeste Nederlanders zitten op taalniveau B1. Dat is VMBO-t, het niveau dat het Jeugdjournaal gebruikt. Daar schrijven we al ambtenaren dus voor. Ons taalgebruik moet dus eenvoudig zijn maar niet op de hurken geschreven.

Wat is de nieuwswaarde?

Ik leerde ook alles over de vijf W’s: Wie, wat, waar, wanneer en waarom en de H: Hoe. Maar de belangrijkste les was vaststellen of er wel nieuwswaarde is. Voor mijn onderwerp bleek al snel dat een persbericht overbodig is. Ik ben namelijk een conferentie aan het organiseren. Dat is geen nieuwsfeit en het scheelt mij stress. De uitkomsten van die conferentie kunnen wel weer nieuwswaarde hebben, maar dat zien we dan wel weer.

 

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

5 gedachten over “Help, ik moet een persbericht schrijven?

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.