Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Nieuws en politiek

Knip je nog rijker

knip je rijk

Ik werk papierloos en plaats onafhankelijk. Ik heb van mijn baas een Ipad en een token gekregen, zodat ik overal, zelfs op Schiermonnikoog, bij mijn stukken kan. Dit is niet om hip te zijn maar bedoeld om het milieu te te sparen. Tenminste dat dacht ik tot deze week. Want wat blijkt, het dataverkeer dat daar achter zit kost enorm veel energie.

Internetten is helemaal niet zo schoon als wij denken. Een zoekopdracht via Google kost net zo veel energie als het zetten van een kopje thee. Wie dagelijks twintig emails leest, produceert ongeveer evenveel broeikasgassen als iemand die 1000 kilometer in een auto rijdt. Dan ben je toch zo’n beetje in Zuid-Frankrijk aangeland.

De grootste energievreter is de opslag van alle gegevens. Wat zo mooi de cloud wordt genoemd staat gewoon ergens op de grond energie te slurpen.  Het gaat niet alleen om elektriciteit maar ook om water. Water is nodig voor de koeling van de apparatuur. Uiteraard zijn grote bedrijven als Amazon, google en apple op zoek naar mogelijkheden duurzamer te werk te gaan.

Ik kijk ineens heel anders naar mijn internetgedrag. Misschien dat ik weer simpel alles wat ik interessant vind in de krant of een tijdschrift maar ga uitknippen en bewaren; mijn eigen database bouwen. Het zal niet direct geld opleveren voor mij persoonlijk, maar alle kosten voor het opslaan van data komt ongetwijfeld een keer op ons bordje terecht.

Maar voor ik dat ga doen, ga ik eerst nog even op het internet zoeken wat ik met die dankzij kopjes thee gespaarde punten kan bestellen.

12 gedachten over “Knip je nog rijker

 1. Goh zeg bedankt voor dit heel verhelderende stuk! Ik had hier echt nooit bij nagedacht…. Al kunnen mijn hersenen nog steeds niet helemaal begrijpen hoe dit dan precies werkt. Op één of andere manier lijkt alles gewoon in de lucht te gebeuren ofzo. Weet ook niet hoe ik dat moet uitleggen. Maar dat is dus niet zo. Een beter milieu begint dus ook bij minder dataverkeer…

  Geliked door 1 persoon

 2. Help nu ben ik echt in de war, of liever out the cloud. Wat erg dit. Met angst en beven zie ik het volgend euvel dat ons zal treffen tegemoet.

  Like

  1. We zouden het eigenlijk moeten vergelijken, bijvoorbeeld de kosten voor een dik pak vergaderstukken op papier en een vergaderapp, of de kosten om naar de koninklijke bibliotheek te reizen en net die ene bundel inzien of de gedigitaliseerde versie bekijken vanuit je studeerkamertje.

   Like

 3. Karien, wat een informatie! ik schrok al lezende. Is dit wijder bekend? Is dit niet een artikel voor de een of andere organisatie om te verspreiden?! lijkt me zinnig als iedereen dit weet. Zitten we al die bossen te sparen om ze online alsnog de das om te doen…

  Geliked door 1 persoon

 4. Dan moet ik mijn blogjes toch maar met een pen aan een velletje papier toekennen, hetgeen uiteindelijk mijn handschrift ook weer ten goede zal komen. Nu kan ik soms zelf niet meer lezen wat ik heb neergekrabbeld. 🙂
  Win-win situatie dus.

  Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.