Geplaatst in Kunst en Cultuur

Hoe maak je een rondeel?

Schriftelijke cursus dichten, deel #4

Bedenk een onderwerp waar je over zou willen schrijven. Schrijf daar in korte zinnen je eerste gedachten over op en ook je tweede gedachten. Zoek de mooiste vijf zinnen uit.

Een rondeel bestaat uit acht zinnen. Hoe kom je nu met 5 zinnen tot een gedicht van acht regels? Dat is heel eenvoudig: De regels 1, 4 en 7 zijn aan elkaar gelijk en ook de regels 2 en 8.
Begin met de zin de zin die het beste je gevoel beschrijft bij het onderwerp. Zet deze op plaats 1, 4 en 7. Vervolgens kies je een tweede zin die het beste past bij de eerste zin en zet die op 2 en 8. Speel een beetje met de overige zinnen totdat je tevreden bent over het resultaat. Je mag variëren in de volgorde van de woorden.

Mijn allereerste rondeel gaat over mijn vader. Hij was zacht als een beer en stevig als een boom. Dat voelde ik als hij me omhelsde. Zijn liefde voor ons kinderen was zonder voorbehoud. Je was goed zoals je was. Het is vandaag alweer twaalf jaar geleden, papa ik mis je.

Papa
Ik mis je
Hou me vast
Je hart bonst tegen het mijne
Ik mis je
Stevig en zacht tegelijk
Ga niet dood
Ik mis je
Ik laat je gaan
Hou me stevig vast

 

7 gedachten over “Hoe maak je een rondeel?

  1. Een uit het hart gegrepen gedicht. Ik had ook zo’n vader Karien, bescheiden en zacht van karakter. Klein van postuur. Een boom kon ik hem niet noemen, maar een man die de mens, dier en natuur liefhad. Een herkenning uit jouw gedicht. Een mooie herinnering aan je vader.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.