Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Knip je rijk

Hoewel ik in het bourgondische Brabant ben opgegroeid, is het Hollandse zuinigheid troef in ons huishouden. Ik kan het niet uitstaan dat ik niet het laatste druppeltje of likje je uit een verpakking krijg geperst.

Ik heb verschillende strategieën ontwikkeld om dat voor elkaar te krijgen en de fabrikanten te slim af te zijn. Dat is goed voor het milieu en voor mijn portemonnee en mijn humeur klaart er van op.

De flessenlikker

In de jaren vijftig ontbraken ze in geen enkel huishouden, flessenlikkers. Bij Blokker en de grotere supermarkten zijn ze nog steeds te koop. Met het rubberen schrapertje kun je bijna alle potjes en flesjes leegmaken. Doe het in het begin wel boven het aanrecht want het kan een kliederboel worden. Met veel oefenen ontwikkel je een perfecte techniek en gooi je geen druppeltje saus, siroop of jam meer weg.

Een druppel water

Doe een beetje water in een bijna leeg flesje shampoo of zeep. Het water verdunt de laatste restjes zodat ze gemakkelijker uit het flesje komen. Ik doe het ook weleens met sauzen, maar met mate. Te veel water gaat ten koste van de smaak. Het gerecht een beetje laten inkoken kan ook helpen.

De roltechniek

Tubes lenen zich het beste voor deze techniek maar met pakken yoghurt lukt het ook heel goed. Met tubes van metaal lukt het het beste. Helaas zit tandpasta tegenwoordig in plastic tubes. Vanaf de onderkant rol je de tube langzaam op en pers je de inhoud naar de opening. Perfectionisten schuiven met een plat voorwerp, bijvoorbeeld een mes of schaar, over de tube om alle restjes inhoud naar de opening te schuiven. Een pak yoghurt of vla vouw je eerst plat.

De schaar

Als laatste redmiddel zet ik de schaar er in. Ik knip bijvoorbeeld een fles bodylotion doormidden en kan dan bij de laatste restjes. Gaat ook heel goed met plastic tubes tandpasta. Let wel op, de randjes van de fles kunnen scherp zijn.

Voor die paar euro's?

Waarom zou je zoveel moeite doen om die laatste paar druppels ergens uit persen? In de meeste verpakkingen blijft meer achter dan een paar druppels. Ik heb het nog niet wetenschappelijk onderbouwd maar ik schat dat zo’n 5 procent van het product achterblijft. Met de bodylotion doe ik bijvoorbeeld nog een een hele week.

 

tandpasta
Photo by Mister GC FreedigitalPhotos.net

13 gedachten over “Knip je rijk

 1. Amai de flessenlikker wat n jeugdsentiment m’n moeder wist met dat ding altijd nog net n portie karnemelkspap uit de fles te halen. En dan had ik weer de pech nog n bordje te moeten eten

  Geliked door 2 people

 2. O zo herkenbaar!!! Toch nog een goeie, echt werkende tip voor je wat betreft de plastic tubes tandpasta/make-up/enz. : neem het uiteinde van de tube tussen duim en wijsvinger en schudt de tube ferm heen en weer (dop naar beneden gericht) en je zult je verbazen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Het doet mij denken aan mijn man die steevast een pak vla, die bijna leeg is, open knipt en nog smult van het restant. Ik stond er van versteld hoeveel restant aan vla er nog in zit.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik probeer ook om alles uit te gebruiken. Zeepjes in flessen worden gegarandeerd uitgespoeld. Maar flesjes kapot knippen is niet direct aan mij besteed. Met uitzondering van de flessen van bickyburgersauzen. Gelukkig hebben ze nu nieuwe flessen die veel handiger zijn. Het werd eens tijd.

  Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.