Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Kunst en Cultuur

Zoetermeer schrijft

Wat voor schrijver ben ik eigenlijk? Geen idee, wat ik wel weet is dat ik nadat ik een verhaal op papier heb gezet, me bedenk in wat voor heerlijke wereld ik ben geweest.

Dit kwam door de nieuwsbrief die ik van Jacqueline van Zwieteren ontving. Jacqueline is schrijfcoach en organiseert via Het Verhaal Achter leuke schrijfactiviteiten, onder andere in de bibliotheek van Zoetermeer. Die nieuwsbrief begon met:

“Zoetermeer en omgeving kent vele schrijvers. Schrijvers van fictieve, autobiografische en historische verhalen. Zakelijke schrijvers en poëten. Schrijvers die verschillende stijlen combineren en schrijvers die nog niet weten dat ze kunnen en willen schrijven. Schrijvers die puur voor zichzelf schrijven en schrijvers die juist graag over hun werk willen discussiëren; die feedback willen ontvangen op hun teksten. En schrijvers die staan te popelen om hun verhaal met het grote publiek te delen. Schrijvers met vragen als hoe krijg ik mijn verhaal op papier? Hoe moet ik beginnen? Op welke punten kan ik mijn techniek verbeteren of waar vind ik ideeën om over te schrijven? Hoe schrijf ik wat ik bedoel? Hoe doe ik research naar de feiten? Hoe schrijf ik beeldend, zintuiglijk en met dialogen? Schrijvers die therapeutisch schrijven en schrijvers die plezierig willen ontspannen.”

En zo sloeg ik aan het mijmeren over mijn eigen schrijfwerk. Ik wil het eigenlijk allemaal zijn, zakelijk en poëtisch, therapeutisch en ontspannen. Ik doe dus mee aan de challenge die zij deze zomer in samenwerking met de bibliotheek organiseert. Doe je ook mee?

Onder de noemer ZoetermeerSchrijft nodigen ze je uit om je tekst te delen op je persoonlijke social media-kanalen (Facebook, Instagram of. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel leuk. Vergeet niet om de hashtag #ZoetermeerSchrijft te gebruiken. Zo kunnen we elkaar als schrijvers terugvinden.

Veel succes en bovenal veel schrijfplezier! We kijken uit naar jullie kleurrijke verhalen!

De eerste schrijfopdracht: Kleur bekennen

Goed om te weten
Dit is een autobiografische schrijfopdracht. Schrijf je liever fictief? Laat dan je fantasie los op een denkbeeldig personage en zijn/haar gekozen kleur.

Warming-up
Kijk om je heen. Welke kleuren zie je allemaal? Kies één willekeurige kleur en schrijf deze in het midden van een leeg vel papier. Zet een wekker op drie minuten en schrijf om de gekozen kleur in steekwoorden (dus géén zinnen) alles wat je te binnenschiet met deze kleur in gedachten. Het resultaat noem je ook wel een associatiewolk of spinassociatie. Bedenk dan dat je een sjaal cadeau krijgt in deze kleur. Ben je blij? Is het een kleur waar jij je comfortabel bij voelt? Of ga je hem nooit aantrekken? Vind je de kleur bij je passen of niet? En waarom wel of waarom niet?

Schrijven
Zet een wekker op tien minuten. Schrijf een korte tekst over de gekregen sjaal in de bewuste kleur. Maak gebruik van de steekwoorden uit je associatiewolk om je gedachten en gevoelens omtrent de kleur vorm te geven. Schrijf je tekst in de eerste persoon (ik-vorm).
Als de tijd om is, ga je woorden tellen. Je tekst mag namelijk niet langer zijn dan 150 woorden, heb je er meer dan zul je moeten schrappen. Heb je er minder, dan hoef je niet aan te vullen, tenzij je dat zelf wilt. Schrappen is lastig, maar maakt je tekst altijd scherper. Kijk bijvoorbeeld naar overbodig geplaatste bijvoeglijke naamwoorden en dubbele zinnen. Staan er woorden en/of zinnen in je tekst die te mooi zijn om zomaar weg te gooien, sla ze dan op in een ander bestand. Ze kunnen altijd nog eens van pas komen in een van je andere teksten.

4 gedachten over “Zoetermeer schrijft

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.