Geplaatst in Werk

Kom je buiten spelen?

Zo slordig. Ik durf het bijna niet te vertellen. In een doos met oude foto’s, kaarten en brieven uitnodiging vond ik twee gesloten enveloppen. Spannend om ze open te maken.

In de eerste envelop zaten twee briefjes van 25. Hoe kon dat nou. In de tweede envelop zaten ook twee briefjes van 25. Ik heb het over guldens. Ergens in de vorige eeuw had ik deze twee enveloppen over het hoofd gezien.

Bij mijn afscheid van de gemeente Dordrecht had ik iedereen gevraagd om geld te doneren voor een goed doel. Het had aardig wat geld opgebracht, maar deze briefjes, samen honderd gulden, hadden er nog bij gemoeten. Jammer.

Op de site van de Nederlandse bank vond ik een formulier waarmee je je guldens, alleen nog biljetten, kan omwisselen. De bank gaat voordat ze geld stort wel na of je er eerlijk bent aangekomen. Ik moest verklaren dat

“de guldenbankbiljetten zijn niet verkregen uit strafbare handelingen. Denk aan diefstal, drugshandel en/of witwassen.”

Het goede doel was ooit: de Schuifelluifel in Dordrecht. Het ging om een zeecontainer met een luifel om de boel op te vrolijken. De container zat vol met buitenspeelgoed en sportmateriaal. Kinderen konden die spulletjes lenen en als ze goed samen hadden gespeeld of andere kinderen hadden geholpen kregen ze punten. De volgende keer konden ze dan iets groters lenen. Zoiets.

Die zal vast niet meer bestaan. Dankzij google vond ik een voorstel uit 1999 aan de gemeenteraad van Dordrecht waarin de Schuifelluifel werd genoemd. De tekst kwam me erg bekend voor. Het ging over een project Thuis op Straat, afgekort: TOS. Ook vond ik nog een stukje van de notulen van een raadsvergadering. De meeste raadsleden waren voorstander, een enkeling was tegen:

“Dit project bestaat nog maar een jaar en draait alleen maar in Rotterdam. We hebben daarom grote twijfels over het succes.”

Wat blijkt? TOS is anno 2020 springlevend in Rotterdam en Leiden. Movisie ziet het als een schoolvoorbeeld van hoe je kinderen goed laat buiten spelen en de hele buurt daarbij betrekt. 

Misschien iets voor Zoetermeer? Deze zomer willen kinderen maar al te graag iets leuks doen buiten. Ik heb straks alvast een kleine bijdrage. Tenminste als de Nederlandse bank mijn verhaal gelooft.

2 gedachten over “Kom je buiten spelen?

  1. Een verborgen schat, letterlijk. Mooi initiatief ook, had er nog nooit van gehoord. Ik ben voornemens om in mijn nieuwe woonplaats, op de een of andere manier, een maatschappelijke bijdrage te leveren en dit spreekt me best wel aan.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.