Geplaatst in Nieuws en politiek

Zo geniet je van de zomer #2: Zomer lezen

Plat op mijn buik op een matje in de zon of weggekropen onder een parasol met een goed boek. Dat is genoeg voor het vakantiegevoel. Maar wat maakt een boek een goed vakantieboek?

Romantiek

Je hebt het genre: een vrouw en een man lopen elkaar tegen het lijf en vinden elkaar direct onuitstaanbaar. Na heel veel misverstanden, al dan niet veroorzaakt door de tussenkomst van andere mannen en vrouwen, begrijpen ze eindelijk wat je als lezer al vanaf de tweede pagina door hebt, ze zijn voor elkaar bestemd. Vind ik heerlijk om bij weg te dromen, want ik ben natuurlijk zelf de heldin of een enkele keer de held.
Jane Austen schreef ze al aan het begin van de negentiende eeuw, helaas maar een paar. Ze zijn nog steeds het lezen waard, vol humor, levendige dialogen en rake observaties. Geen wonder dat al haar boeken verfilmd zijn.

Dit genre lijkt op dit moment niet populair, want ik zie ze niet in de top 10 van de boekwinkels. Als je er van houdt, kun je altijd terugvallen op Jill Mansell of Sophie Kinsella, voor een klein prijsje te krijgen.

Spanning

Je kan ook gaan voor een goede moord. Dat is een verhaal dat door je hoofd blijft spoken als je even niet verder kunt lezen omdat er gekookt, gegeten of geslapen moet worden. Langs vele dwaalsporen die allemaal logisch lijken, kom je bij de ontknoping. Soms zag je hem aankomen maar vaak ook niet. Dan blader ik meestal terug om te zien waar ik een aanwijzing gemist heb. Ook hier is de ware meester van het genre een Engelse schrijfster: Agatha Christie. Mijn favoriet is Elizabeth George, bekend van de inspector Lynley serie voor de televisie. Haar boeken zijn allemaal zeer Engels, maar de schrijfster zelf is Amerikaanse.
Van dit genre staan verschillende boeken op dit moment in de top 10, met Karin Slaughter, what’s in a name, bovenaan.

Helemaal voor niets

Heb je spijt dat je hiervan niets in je vakantiekoffer hebt meegenomen, je kunt van deze genres veel gratis lezen in de VakantieBieb. Zet de app op je e-reader of tablet en lezen maar. Boeken waar geen copyright meer op zit zoals die van Jane Austen of Agatha Christie, kun je gratis lezen in IBooks of via het Gutenbergproject.

Zomerlezen, Gekleurde Gedachten, Karien Damen

 

 

 

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.