Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Nieuws en politiek

Hoe doe je dat, met pensioen gaan?

FreeDigitalphotos.netHeb jij een goede tip voor Mieke? Dat vroeg mijn collega Marleen. Zij wil een afscheidsboekje maken voor onze collega Mieke die volgende week met pensioen gaat. Het is de bedoeling dat dat boek gevuld wordt met persoonlijke tips.

Een goede tip, terwijl ik helemaal geen ervaringsdeskundige ben en dat ook nog lang niet zal worden. Hoewel, nog niet zo heel lang geleden gingen collega’s op de leeftijd die ik dit jaar bereik, met de Vut.

Het eerste wat ik bedenk als tip is: Ga genieten.

Bij nader inzien lijkt me dat een deprimerende wens, alsof je nog niet eerder in je leven hebt kunnen genieten. Nou ja op die paar jaren als kind na dan omdat je er nog niet zo over nadacht. Het is eigenlijk toch wel gek dat wij ons leven indelen in een blok spelen, een blok leren, dan het blok werken en ten slotte gaan we genieten. Zou het niet veel gezonder zijn als we dat allemaal tegelijk gingen doen? Sluit ook beter aan bij het feit dat we met z’n allen langer leven en daarom langer blijven werken.

De volgende tip die boven komt drijven is: ga doen wat je al heel lang wilde doen maar waar je geen tijd voor had.

Zelf zou ik graag eens korte metten willen maken met alles wat ik bewaar voor later. Op mijn zolder heb ik dozen vol met foto’s die er naar verlangen gesorteerd te worden, oude liefdesbrieven goed voor een roman of twee, lappen stof, glitters en verf genoeg om mijn hele familie van kunstwerken te gaan voor zien. Ik vraag me tegelijkertijd af hoe het met met verlangen gaat als je zeeën van tijd hebt. Geen goede tip dus.

Dan is het beter om aldoor op vakantie te zijn, gaan waar de wind je brengt.

Of voelt dat anders als je dat volgende week ook nog kunt doen of de volgende maand of volgend jaar? Maar het meest beroerde van de tip is dat je niet iedereen die je liefhebt met je mee kan nemen.

Misschien is het slimmer om vrijwilligerswerk te gaan doen in je woonplaats.

Je hebt genoeg kunde en ervaring om daarin een goede rol te kunnen vervullen of gaat dat te veel op werken lijken? Nou ja, een beetje mag als je het maar met mate doet en alleen als je er zelf vrolijk van wordt.

Ik weet het niet, eigenlijk heb ik geen tip dan misschien deze:

Met pensioen gaan is een groot feest, je moet alleen zelf de slingers op hangen

Maar die tip is Mieke wel toevertrouwd, ze is er oud en wijs genoeg voor.

Photo by Ambro via Freedigitalphotos.net

 

4 gedachten over “Hoe doe je dat, met pensioen gaan?

  1. Goede ideeën allemaal. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen, blijf vooral actief en zorg voor een doel in je leven. Geen doel is frustrerend. Ik zie het om mij heen, men verzuurd. En blijf vooral in contact met jongeren. Mij bevalt het uitstekend en ik vraag mij af waar ik ooit de tijd vandaan haalde om te werken.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.