Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Werk

Werken we met koffie op echt efficiënter?

Met een kop hete koffie met cafeïne bij de hand start ik mijn computer op. Zonder die koffie wordt het niets vandaag is mijn overtuiging en niet alleen van mij. Koffie op kantoor is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Het praatje bij de koffieautomaat gaat eerst over het weer en daarna over de kwaliteit van de koffie bij de baas.
Maar leveren we dankzij de koffie ook meer en beter werk af? Op de universiteit van Sussex hebben ze uitgezocht wat cafeïne doet met de werklust van bijen. De onderzoekster Margaret Couvillon leerde, met haar medewerkers, twee groepen bijen gebruik te maken van een voedselplek. De ene groep kreeg een suikeroplossing met cafeïne en de andere groep alleen de suikeroplossing. Wat bleek: de bijen met cafeïne op waren veel enthousiaster over hun voedselplek en probeerde veel vaker andere bijen aan te sporen naar de voedselplek met cafeïne te gaan. Ze maakten daarover vooral veel drukte. In het filmpje kun je zien hoe dat in zijn werk ging.
Vervolgens boden de onderzoekers alleen nog maar lege reservoirs aan. De bijen die niet gewend waren aan de cafeïne gingen snel op zoek naar andere voedselbronnen. De bijen die gewend waren aan de cafeïne bleven het lege reservoir bezoeken. Dat was niet echt efficiënt en slecht voor het voortbestaan van hun kolonie.
Onze bazen doen dat toch een stuk slimmer. Ze zorgen voor een constante toevoer van koffie, zodat we met zijn allen drukke bijtjes blijven. De kwaliteit van het geboden vocht is een balans tussen niet al te veel verslaafd raken en nog net geen opstand om betere koffie.
Voor wie kan ik nog een kopje halen?

 

 

5 gedachten over “Werken we met koffie op echt efficiënter?

  1. Haha 😉 Ik vind koffie echt niet te drinken dus doe ik dat ook niet 🙂 Tot groot plezier van mijn colelga´s die in een mega koffieland waar soms niet eens thee te krijgen is bakken wegdrinken 🙂 Ik mis niks, maar dat is logisch als ik nooit eerder wel koffie heb gedronken 😉

    Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.