Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Kunst en Cultuur

Je vakantiekiekjes teken je zelf

De NRC daagt ons uit om deze zomer tekeningen te maken van onze vakantiebestemming in plaats van foto’s. De inzender van de mooiste tekening krijgt een een workshop van Siegfried Woldhek cadeau. We zijn tegenwoordig massaal alles en iedereen aan het fotograferen. Grote vraag is of we die bezienswaardigheid of die persoon dan echt gezien hebben. Tekenen vereist echt kijken, of zoals Siegfried Woldhek zelf zegt over die keer dat hij een groep Noordse stormvogels tekende in Schotland:

Als ik nu bekijk wat ik toen maakte, herinner ik me alles. wat ik zag, rook, hoorde en voelde. Bij een foto denk ik al gauw: Waar was dat ook al weer, was ik daarbij?

Wie wil geen tastbare herinnering overhouden aan zijn vakantie? Ik heb dus direct mijn etui met potloden en mijn schetsboek in mijn koffer gestopt. En nu zit ik in de tent naar een blanco bladzijde te staren. Er op uit trekken, op zoek naar een mooi plaatje, zit er even niet in. De regen valt met bakken uit de lucht. Vroeger kriebelde ik op de achterkant van een ansichtkaart wat ik zoal mee maakte. Dat zou er nu zo uit zien.   


Iedereen kan het, als we onze innerlijke criticus tenminste het zwijgen opleggen. Om ons daarbij te helpen staat er elke week een korte les in de krant. De eerste les is een losmaakoefening. De opdracht is simpel, teken een portret van iemand of jezelf zonder op papier te kijken en zonder het potlood op te tillen. Je kan ook een voorwerp nemen, bijvoorbeeld iets wat je tijdens een wandeling hebt gevonden.


Ik doe mee aan deze leuke zomerwedstrijd van de NRC. Jij ook? Stuur dan voor 31 augustus je mooiste vakantietekening naar:
NRC Handelsblad, Redactie Lux,

Postbus 20673

1001 NR Amsterdam

Of per mail: lux@nrc.nl

Let op: ze sturen geen tekeningen terug!

3 gedachten over “Je vakantiekiekjes teken je zelf

  1. Wat een perfect idee. Het is waar dat kiekjes maken tegenwoordig zo massaal en dus gevoelsarm gebeurt, terwijl je bij het tekenen van alles en nog wat ankert aan het plaatje dat je gecreëerd hebt. Veel succes ermee, Karien!

    Geliked door 1 persoon

  2. wat een leuk idee. Persoonlijk vind ik het leuk een kaartje met een kleine vakantie-anekdote te sturen aan heel goede vriendinnen die dat op waarde weten te schatten en zoals ze zelf zeggen, uitkijken naar mijn vakantie-prikkel zoals ze dat noemen.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.