Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Nieuws en politiek

Hoe blauw is jouw maandag? Vijf tips om morgen te overleven

 

Blue Monday 2015Morgen is het blue monday. De derde maandag van januari heet zo omdat het de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. De feestdagen zijn nu echt achter de rug en de alledaagse werkelijkheid dringt zich op. Onze goede voornemens blijken moeilijk vol te houden. De lente is nog ver weg en het is grijs en grauw buiten.

Haal wat blauws uit de kast

Blauw is een mooie kleur. De natuur is er vol mee, hemelsblauw, nachtblauw, oceaanblauw, vergeet-mij-nietjes blauw, riddersporen blauw, lavendelblauw, ijsvogel blauw, libellen blauw, leguanen blauw, haaien blauw. Je zou er bijna vrolijk van worden. Trek morgen daarom een spijkerbroek aan of die blauwe schoenen. Koop bloemen voor die blauwe vaas of nog beter koop blauwe hyacinten, op dit moment volop verkrijgbaar. Dek je tafel met dat blauwe kleed of verschoon je bed en haal daarvoor een blauw onderlaken en slopen uit de kast.

Spijker een glimlach op je gezicht

Kijk morgen voor je deur uit gaat in de spiegel, zit je glimlach goed? Het zal je buiten meteen opvallen, het is vandaag al weer vroeger licht. In het randje grond langs de voorgevel steken crocussen hun kopje op. Op kantoor wordt de deur van de lift voor je opengehouden als je enthousiast zwaait en op de gang klinkt uit elke kamer een antwoord als je vrolijk groetend langsloopt. Zo ga je dit de hele dag volhouden, echt waar.

Neem je opnieuw wat voor

Na drie weken in het nieuwe jaar blijk je meer mens dan held te zijn. Je goede voornemens zijn verdampt. Op oudejaarsavond leek het nieuwe jaar als een verse pagina voor je te liggen, alles was mogelijk met een beetje goede wil. Volgens mij komt dat vooral omdat we onze voornemens als ER-voornemens formuleren: ik ga meer, minder, beter, vaker, eerder, later enzovoort, mijn best doen.
Dat werkt niet, het is allemaal te vaag en komt nooit af. Neem morgen jezelf dus iets concreets voor. De Telegraaf geeft een paar leuke uitvoerbare voorbeelden, maar de mooiste vond ik op het blog Koningskrabbels: Een persoonlijk briefje achterlaten in een bieb-boek met je mailadres.

Zwelg er in

Als het allemaal niet werkt ga er dan volledig voor. Blaf tegen je lief, geef de kat een schop en trek je oudste trui aan. Luister vooral niet naar radio 2 want daar gaan ze de hele dag positieve muziek draaien. Dat lijkt me zelfs voor de meest opgewekte onder ons een opgave. De hele dag niets-aan- de-hand muziek terwijl de wereld in brand staat. Kijk dan liever naar deze deprimerende clip van New Order met de toepasselijk naam Blue Monday.

Geloof er niet in

Er zijn geleerden die zeggen dat het allemaal onzin is. We zouden ons juist op maandagen gelukkiger voelen dan op vrijdag. Op maandag bruisen we na een ontspannen weekend van de energie. Op vrijdag voelen we ons moe. Deze wetenschappers zeggen dat de omstandigheden maar voor tien procent bepalen hoe wij ons voelen. De derde maandag van het jaar springt er volgens hen daarom niet uit als een bijzondere dag.

Sterkte, het wordt vanzelf dinsdag

 

 

 

 

 

 

10 gedachten over “Hoe blauw is jouw maandag? Vijf tips om morgen te overleven

  1. Ik ga niet meer uit werken, maar ik had weinig problemen met de maandag. En inderdaad, de vrijdag was ik meestal moe. En eerlijk, de tijd vloog en ik was dan nog gezond en zo, leve de maandag dus!

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een opwekkend bericht, Karien. Dat moet zelfs de ergste blue monday lijder/ster uit haar/zijn negatieve spiraal omhoog kunnen krijgen. Ik heb je opwekkingspost maar meteen met ‘mijn’ volgers op twitter gedeeld, om daar ook alle blauwe plekken bij voorbaat weg te werken.

    Like

  3. Blue blue sky’s hier in het Haagse. Geen blauwe maandag te ontdekken. Wat een bof, overigens had ik me voorgenomen niet aan de nationale depri-trend mee te doen. Leuk positief item Karien. Happy Blue Monday

    Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.