Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Nieuws en politiek

Doe-het-zelf burger in de zorg

De participatiesamenleving is volgens onze regering een feit. Ik ga me daar maar eens naar gedragen. De eerste gelegenheid dient zich gelijk aan. Aan het einde van het jaar bepaalt elke volwassen Nederlander zelf welke zorgverzekering hij of zij afsluit. Tot 31 december heb ik de tijd om uit te zoeken of ik naar een andere verzekering overstap of bij dezelfde blijf en alleen kijk of het goedkoper kan.

Goedkoper

Dat laatste heb ik vorig jaar gedaan, ik heb toen voor een goedkoper pakket gekozen bij mijn eigen verzekering. Ik voelde me een zeer verantwoordelijke burger die zelf de regie in handen nam. Zo hoort dat in onze participatiesamenleving. Dit jaar moet ik dat natuurlijk proberen te overtreffen. Op zijn minst moet ik verschillende verzekeringen vergelijken en de voor mij beste er uit zien te halen. Gelukkig zijn hiervoor vergelijkingssites gemaakt. Ik pak die van de consumentenbond erbij. De consumentenbond komt al jarenlang voor onze belangen op. Ik verwacht daarom dat het advies over de zorgverzekeringen onafhankelijk en betrouwbaar is. Bovendien heeft de site als voordeel dat je met één klik direct over kunt stappen.

Hoe kan ik hier uit kiezen?
Hoe kan ik hier uit kiezen?

 

Keuzestress

Ik vul mijn gegevens en mijn wensen in. Er rollen 135 verzekeringen uit die voldoen aan mijn criteria. Hoe kan ik hier nu uit kiezen? De goedkoopste of die het beste scoort op klanttevredenheid? Ha, ik kan ook nog een vergelijking maken met mijn huidige verzekering. Dat is handig. Volgens de site ga ik voor mijn eigen verzekering meer betalen dan mijn verzekeraar zelf aangeeft. Zelfs als ik de korting van mijn werkgever niet meereken. Hoe kan dat nu?

Grotere wensen

Ik zie het al, ik heb grotere wensen ingevuld dan ik nu verzekerd heb. Ben ik nu dan niet goed verzekerd? De twijfel slaat toe. Waar zitten die verschillen dan in? Dat gaat me te veel tijd kosten. De journalist Louis Stiller rekent ons, in een herkenbaar opiniestuk in het NRC, voor hoeveel tijd het kost om Algemene Voorwaarden te doorgronden. Hij komt per document op zo’n acht uur uit. Een hele werkdag dus en dat in mijn geval 135 keer.

Tevreden

Ik laat het hier bij. Ik ben tevreden over mezelf als doe-het-zelf burger. Vorig jaar heb ik mijn verzekering goedkoper gemaakt, dit jaar heb ik een vergelijkingssite bezocht. Niet alles tegelijk, volgend jaar ga ik misschien overstappen. Als ik dan één van de grote vier verzekeraars kies kan ik me niet echt een buil vallen.

 

6 gedachten over “Doe-het-zelf burger in de zorg

 1. Ik like-te jouw relaas hier nu wel, maar eigenlijk is het helemaal niet om te liken – dat gedoe met marktwerking en zo, bedoel ik dan natuurlijk, niet jouw poging om je plekje in de wondere wereld van de participatiesamenleving te vinden.

  Like

 2. Toevallig ben ik dit jaar maar weer eens overgestapt, op een punt dat niet goed op de vergelijkingsites voor komt. Dat kiezen en overstappen doe ik al sinds 2000. Toen had ik geen baas en geen uitkering en moest je je daardoor particulier verzekeren. PWZ was toen de goedkoopste met 1200 gulden eigen risico en zelf de huisarts dokken. En dan nog was de premie omgerekend 90 euro. Een paar dagen terug ben ik overgestapt van De Friesland naar DSW. M’n premie gaat van 68 naar 72 euro, maar ik krijg daar dan weer wel meer keuzevrijheid voor. M’n premie van De Friesland zou overigens stijgen van 68 naar 75 euro. Dat laatste was als ik een mobiele telefoon aan zou schaffen en dat wil ik niet. Dwz die verzekering is alleen online zo goedkoop en inloggen kan alleen met DigiD+SMS. DSW stuurt alles weer netjes per post voor hun 72 euro en ik hoef niet aan de mobiele telefoon.

  Sinds 2000 verzeker ik me alleen tegen mogelijke ziekenhuiskosten. Ik zou het niet erg vinden als ik ook weer zelf de huisarts zou moeten betalen. Destijds zaten er 8 huisartsenbezoeken per jaar in de premie verwerkt. Het is erg lastig om dat gemiddeld per jaar te halen, m’n huisarts ziet me al aankomen.

  Like

  1. Een echte ervaringsdeskundige. Ik verkeerde lange tijd in de verwende omstandigheden dat mijn baas een collectieve korting geregeld had die de moeite waard was. Als het gaat om je gezondheid is het niet goed mogelijk alleen op basis van je verstand een keuze te maken.

   Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.