Geplaatst in Werk

Van Kijken Naar Zien

Vier simpele woorden die direct duidelijk maken wat de bedoeling is van ons project: Van Kijken naar Zien. Je kunt kijken naar een ander maar geen oog hebben voor wat die persoon drijft, echt wil en kan. Je zou ook kunnen zeggen: Van horen naar luisteren. Hoe irritant is het als iemand zegt: “Ja, ik hoor je wel.” 

Maar heb je ook echt naar me geluisterd? 

Dat is dan het eerste wat in mij opkomt, meestal zeg ik het niet hardop.

Van Kijken Naar Zien is een project van de gemeente Zoetermeer en het werkbedrijf De Binnenbaan. In eerste instantie maakten we video-opnames van gesprekken in de spreekkamer. Tijdens de eerste lockdown ontdekten we het beeldbellen en hoe gemakkelijk het was om dan opnamen te maken van je gesprek met een klant. De bij het project betrokken onderzoeken analyseerde de opnamen. Aan de hand van goed gekozen fragmenten keken ze met ons en met klanten afzonderlijk terug en bespraken het verloop van het gesprek.

De olifant in de kamer

Van Kijken naar Zien levert ons veel op: Betere dienstverlening en blije klanten. Maar het betekent ook veel voor de medewerkers zelf. Ze maken écht mooie stappen in de manier waarop zij gesprekken met klanten voeren. Henk Spies een van de onderzoekers die ons begeleidt in het project zegt daarover:

Eén van de belangrijkste aandachtspunten die we met hen bespreken, is ‘de olifant in de kamer’ te benoemen, plus manieren waarop dat zou kunnen. Trajecten sukkelen vaak wat door, omdat mensen om de ‘hete brei’ heen draaien en trajecten niet verder komen. Wat we zien gebeuren is dat werkregisseurs dit oppakken. Op casusniveau leidt dit regelmatig tot versnelling in trajecten die al een tijd vast zitten.

Leuk, maar kost dat allemaal niet enorm veel tijd?

Van Kijken naar Zien gaat over het voeren van goede gesprekken, niet over intensief maatwerk. Het is juist onze ervaring dat een goed gesprek vaak in de helft van de tijd kan en verderop in het traject tijd bespaart. Wat misschien intensief voelt, is het leerproces voor jou als werkregisseur of als manager, het oefenen met een nieuwe methodiek, het reflecteren op een gevoerd gesprek.

Ik vond de feedback van mijn klant verrassend. Omdat je soms denkt: ‘Ik doe het best wel goed’ en dan blijkt het bij de klant toch anders over te komen.

Mijn klantmanager heeft laten zien dat ze zich kwetsbaar durft op te stellen. Ik heb bewondering dat ze dat in die positie doet. De band tussen mij en de klantmanager is er op een positieve manier door gegroeid.

De methodiek waar Van Kijken naar Zien mee werkt, wordt ook gebruikt in Amsterdam bij de vak-ontwikkeling van de Top-600 regisseurs, aanpak voor veelplegers, die in een gedwongen kader van drang en dwang werken. Goede gesprekken zijn niet per se fijne gesprekken. 

Ook in het onderwijs is het inmiddels een beproefd recept.

Meer lezen:

Actieonderzoek Zoetermeer | Inclusivate

Rapport Van Kijken Naar Zien webversie.pdf (inclusivate.nl)

https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/preventie/programmas/project-detail/vakkundig-aan-het-werk/van-kijken-naar-zien-1/

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.