Geplaatst in Nieuws en politiek

Lang leve Lara Rense

Op weg naar huis of als ik groenten aan het snijden ben voor het avondeten, Lara is er bij. Een werkdag zonder Nieuws en co met haar vertrouwde stem, is een dag niet geleefd. Ze stelt altijd precies de goede vragen aan haar gasten, niet te opdringerig maar ze laat ook niets lopen. Nooit de neiging om te laten zien dat ze het beter weet, altijd dienstbaar aan het nieuws en wat ik als luisteraar wil weten. Of zoals ze zelf zegt op de site van de NPO:

Snel, puur en zonder opsmuk

Tot van de week. Ik was net de broccoli aan het snijden. Het ging over de belastingdienst en onterecht uitgekeerde toeslagen. Toeslagen voor de huur, de zorg, het kindgebonden budget en de kinderopvang. Toeslagen omdat je anders niet kunt rondkomen. In totaal gaat het om 24 miljard euro in de periode van 2006 tot 2018 die onterecht is betaald. Het merendeel komt gewoon terug bij de belastingdienst. Ongeveer 800 miljoen is oninbaar. Een redacteur vertelde aan Lara dat de belastingdienst nogal lauw reageerde op het bericht.

Zo werkt het systeem, we hebben er rekening mee gehouden.

Die 800 miljoen is dus gewoon afgeschreven. Dat is op zich al erg genoeg, maar waarom vertelde Lara niet het hele verhaal? Dat een heleboel Nederlanders door het hele stelsel van toeslagen diep in de geldproblemen komt? Hoe kan ze dat nou laten liggen?
De volgende avond, ik wilde de redactie van Nieuws en Co net daarover een berichtje sturen, was Lara er met het vervolg op het verhaal.

Ik doe kruipend boodschappen

Aan het woord kwam een alleenstaande moeder, die vertelde dat ze jaren alleen maar op de onderste schappen in de winkel keek, op zoek naar de goedkoopste artikelen. Een bewindvoerder vertelde dat er maar iets in een gezin hoeft te veranderen en je hebt geen recht meer op een toeslag. Als je bedenkt dat van de 7 miljoen huishoudens die Nederland telt er 6 miljoen gebruik maken van een toeslag, is meteen duidelijk hoe vaak het fout kan gaan.

Ga alsjeblieft door Lara

Wat ik Lara wilde vertellen was dat de overheid veruit de grootste schuldeiser is van de klanten bij de schuldhulpverlening. Gênant toch? De meeste schulden worden veroorzaakt of verergerd door regelingen die juist bedoeld waren om arme mensen te helpen. We kunnen met het oplossen van dat probleem toch niet wachten tot alle onderzoeken gereed zijn?

Voor wie de uitzendingen van Nieuws en Co wil terughoren:
Woensdag 12 juni direct het eerste fragment tussen 18.00 en 18.30 uur.
Donderdag 13 juni tussen 17.00 en 18.00 uur ergens op 30 minuten.

Je kunt ook kijken naar de uitzendingen van Nieuwsuur op woensdag 12 juni en donderdag 13 juni, allebei op ongeveer 30 minuten. Hierin wordt het probleem heel helder uitgelegd.

Je kan ook het rapport van de Algemene Rekenkamer over het stelsel van toeslagen downloaden.

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.