Geplaatst in Huis, tuin en keuken

De eerste stap is gezet

Ik volg het stappenplan uit het boek: Hart en vaatziekten? Maak jezelf beter, van Karine Hoenderloo en Hanno Pijl.

Begin elke dag goed, dat is de eerste stap. In de ochtend is je motivatie en wilskracht het sterkst en lukt het dus beter veranderingen van gewoonten vol te houden. Gelijk is het dan eenvoudiger om een volgende stap te zetten. Ik volg de adviezen uit het boek op. Gelijk uit bed neem ik een flink glas water, want tijdens je slaap verlies je veel vocht. Dat is dan alvast maar binnen. Ik vergeet vaak goed te drinken.

Zittend op een stoel begin ik met ademhalingsoefeningen en probeer in het hier en nu rustig wakker te worden. Mijn hoofd wil al verder in de dag zijn en gaan plannen. Maar dat parkeer ik nog even. Als het daarboven stil geworden is, is het tijd voor actie, de spieren mogen wakker worden. Ik sport ongeveer 15 minuten. Na het douchen begin ik fit aan de dag. Ik hou dat nu al drie weken vol.

Misschien behoor je tot de mensen die al jaren elke dag hetzelfde ontbijt nemen.

Gezond ontbijten is een ander dingetje. Het moet niet al te ingewikkeld toebereiden zijn, want je hebt al zoveel te doen ‘s morgens. Daarom eet ik al honderd jaar een bruine boterham met appelstroop en een volkoren cracker met kaas. Niks mis mee maar meer variatie zou gezonder zijn. Ik ga experimenteren met recepten die eenvoudig lijken. In de Allerhande van deze maand vind ik een recept voor een ‘overnight’ ontbijt met granen en appel. Dat klinkt goed, je maakt het ‘s avonds klaar en de volgende ochtend hoef je alleen nog maar te lepelen. Dat viel tegen. Ineens was ik weer bij tante Miek waar ik als kind een keer logeerde en een bord Brintapap voor mijn neus kreeg. Toen ze me zag treuzelen zei ze:

Er zijn genoeg kinderen op de wereld die niet eten krijgen, je eet het dus maar gewoon op

Ik zag mijn nichtjes met smaak en overgave hun bord met pap leegeten. Ik vond het net overgeefsel, maar heb het tot de helft gered. Ook nu moet ik bijna kokhalzen. Het enige verschil was dat de Brintapap tenminste nog warm was. Helaas had ik genoeg overnight ontbijt gemaakt voor twee dagen en weggooien is zonde. De volgende dag heb ik er een restje jam doorgeroerd. Dat ging iets beter maar het bleef behangselplak. Voor mij geen vreugdevol begin van de dag, maar misschien vindt iemand het wel lekker?
Havermout met kwark en appel smaakt beter. Dat blijft op het menu en volgende week ga ik aan de smoothies. Dit is goed vol te houden, tijd voor stap twee.

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.