Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Maak je zelf beter

Een goed voornemen

 

Dit is misschien beter dan medicijnen voorschrijven.

De huisarts drukt me vlak voor kerst een verwijsbriefje in handen voor de diëtist. Mijn cholesterol gehalte is aan de hoge kant. Dat zit in de familie, net als hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dat wist ik natuurlijk allemaal wel maar het komt hard binnen.
Eerst de feestdagen maar overleven, denk ik als ik naar huis fiets. In januari ga ik uitzoeken welke diëtisten er in ons dorp een praktijk hebben. Dat is alvast een goed voornemen.

Wat doe ik eigenlijk verkeerd?

Ik kook al jaren met magere producten, volkoren pasta’s en zilvervliesrijst. Ik gebruik de app van het Voedingscentrum voor lekkere en gezonde gerechten voor door de week. Aanrader, lekker makkelijk na een dag werken. De lekkere Franse kaasjes komen het huis niet meer in, net zo min als de croissantjes. Dat is eigenlijk al geen leven meer.

Wees eens eerlijk

Stiekem is er de laatste jaren van alles weer ingeslopen aan slechte gewoontes. Voor het gemak nemen we af en toe een pizza. Bewust kiezen als we uit eten gaan, doe ik niet meer. Of liever ik kies bewust voor een gerecht waar ik frietjes met mayonaise bij krijg. Thuis schep ik nog eens een keer op. Want ik kook erg lekker. En gaat er ergens kaas in, dan doe ik het restje 30 plus er ook maar bij.

Bewaren is zonde

Dat geldt zeker voor de koekjes en die lekkere zoutjes. Dus toch maar naar de diëtist gaan? Dan lees ik in de krant een interview met Hanno Pijl. Hanno Pijl is internist en zijn stelling is dat je jezelf best kunt genezen van de ziektes die hij behandeld, zoals diabetes type 2 en hart en vaatziekten. Door je leefstijl te veranderen kun je een groot resultaat behalen. Alleen, dat is niet zo gemakkelijk. Gewoontes veranderen is heel moeilijk. Daarom schreef hij samen met Karine Hoenderdos een boek.

Hart en vaatziekten? Maak je zelf beter

Ik heb het gelijk besteld. Het staat vol lekkere recepten met kleurrijke foto’s. Zo krijg je zin om aan de slag te gaan. Het is een 10 stappen plan met praktische tips om het vol te houden. Ik ben van plan ze alle 10 één voor één te zetten. De volgende stap zet ik pas als de eerste een nieuwe gewoonte is geworden.

 

 

8 gedachten over “Een goed voornemen

 1. Een diëtist is altijd goed.
  Je kan het ook van een hele andere kant bekijken.
  Geef eens iemand in je omgeving die bijna omkomt van de honger eens wat te eten.
  Is het overeten en ons volproppen met koekjes het wegeten van een gat in onze ziel.
  Ik weet het niet. Maar het is het overdenken waard.
  Een goede gezondheid gewenst. Voor jou en voor de mensen die geen blog hebben maar ook een gevuld bord zouden willen.

  Like

  1. Was het maar zo eenvoudig. In ons land hoeft niemand van de honger om te komen, maar zien we juist dat mensen in armoede vaak een ongezonde levensstijl hebben. Iets in ons oude reptielen-brein maakt het moeilijk om weerstand te bieden aan de overvloed aan makkelijk eten die je op elke straathoek kunt krijgen.

   Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.