Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Het gebed van de scholier

De zoon van de Chileense bioloog en filosoof, Umberto Maturana voelde zich op school ongelukkig. Hij vond dat de leraren het hem onmogelijk maakten iets te leren. Ze wilden hem ‘hun’ kennis bijbrengen in plaats van ervoor te zorgen dat hij zich van binnenuit kon ontwikkelen. Daarom schreef Maturana de hartewens van zijn zoon op in:

Het gebed van de scholier

Leg me jouw kennis niet op, ik wil het onbekende onderzoeken

en zelf mijn ontdekkingen doen.

Laat wat bekend is mij bevrijden, niet gevangenzetten.

De wereld van jouw waarheid kan mijn beperking zijn;

in jouw wijsheid kun je mij ontkennen.

Geef me geen instructies, laten we de weg samen afleggen.

Laat mijn rijkdom beginnen waar aan de jouwe een eind komt.

Laat mij zien, zodat ik kan staan op jouw schouders.

Laat jezelf zien, dan kan ik anders zijn.

Jij zegt dat elk menselijk wezen kan liefhebben en scheppen.

Dus ik begrijp hoe bang je wordt als ik je vraag naar die uitspraak te leven.

Je zult niet ontdekken wie ik ben door naar jezelf te luisteren.

Geef me geen instructies; laat me begaan.

Als ik op jou lijk, heb je gefaald.

The Student’s Prayer – Umberto Maturana (in D. Zohar, SQ, vertaald door Rick Steur, 2000)

Je zou willen dat leraren op de wereld dit gedicht zouden lezen en de boodschap vertalen naar hun werk. Ik heb de regel uit gekozen die voor mij een uitdaging zou zijn in mijn werk als coach. Ik koos voor: “in jouw wijsheid kun je mij ontkennen”. Dat ik als coach al zie welke weg iemand zou moeten bewandelen en het geduld niet meer heb om te luisteren. Ik heb dan geen oog meer voor het feit dat de ander zijn eigen weg moet bewandelen.

Toen ik dat allemaal bedacht had en in een tekening verwerkt, kwam er een puber langs voor een kopje thee en gezelligheid. Samen hebben we het gedicht gelezen en zitten filosoferen over welke leraren je inspireren en welke niet. De puber kwam tot de wijze conclusie dat ze structuur nodig heeft om in vrijheid haar eigen ontdekkingen te doen. We hebben daarover samen nog een tekening gemaakt.

Gebed van een scholier, gekleurde gedachten, Karien Damen
Laat mij zien, zodat ik kan staan op jouw schouders

Welke zin vind jij belangrijk?

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.