Geplaatst in Kunst en Cultuur, Nieuws en politiek, Werk

Hoe kom je aan geld voor een goed doel?

‘Waar zit je vandaag?’

Een collega had een boekje voor mij, maar op een flexkantoor kun je elkaar niet zomaar vinden. Het boekje was het fondsenboek. Dat zat zo, maanden geleden waren we samen op een bijeenkomst van een vrijwilligersorganisatie in onze stad. Het ging over de wonderlijke wereld van de fondsenwerving. De spreker had het over een stichting die ooit opgericht was om:

‘geldelijke steun te verleenen aan in Nederland wonende ongehuwde dochters van predikanten, die ziekte, lichaam- of zielsgebreken of andere rampspoedige omstandigheden niet, of niet voldoende in staat zijn in haar levensonderhoud te voorzien.’

Dat wilde ik weleens met eigen ogen zien. Mijn collega had dat in zijn oren geknoopt en zo stond ik op maandagochtend met een boekje van meer dan één kilo in mijn handen.

Het fondsenboek wordt jaarlijks uitgegeven door de Vereniging van Fondsen in Nederland. Het kost ongeveer 50 euro. Niet veel voor zo’n dik boek waarin zo’n 700 fondsen worden beschreven. Oude fondsen, zoals Fonds 1818 in onze regio, jonge fondsen zoals de in 1998 opgerichte Start Foundation voor mensen zonder baan. Fondsen klein of groot in bedoeling, met veel of weinig jaarlijks uit te geven. Bekende fondsen zoals het Cultuurfonds, onbekende fondsen zoals:

Nederlands Kinderfonds Dappere Dodo’s

Veruit de prachtigste naam die ik tegenkwam. Het Eigenheimer fonds gericht op het cultureel erfgoed in Noord-Groningen is een goede tweede. Ze staan allemaal in het fondsenboek. Het fonds voor de ongehuwde dochters van predikanten vond ik op bladzijde 319. Het gaat om de Marsbach Fröhefeldt Stichting, opgericht in 1938.

Ook als je geld over hebt, kan het boek je inspireren. Het cultuurfonds beheert bijvoorbeeld een heleboel kleinere fondsen. Zo te zien allemaal nalatenschappen van bekende en minder bekende Nederlanders. Hoe mooi is dat, een fonds met mijn eigen naam om iets in de kunst te steunen?

photo credit: Happip, Piggies! via photopin.com, creativecommons.org

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.