Geplaatst in Nieuws en politiek, Werk

Opgaven gestuurd werken en het verlangen naar de zee

Zacht en langzaam spreek ik de woorden nog eens voor mijzelf uit:

o-p-g-a-v-e-n  g-e-s-t-u-u-r-d  w-e-r-k-e-n

Nee, blij kan ik er niet van worden of erger, het lukt mij niet me er wat bij voor te stellen. Toch moet ik er snel achter zien te komen wat het is. De organisatie waarvoor ik werk, de gemeente Zoetermeer, gaat het namelijk invoeren.
Het heeft te maken met dat wij als medewerkers over onze afdelingsmuurtjes moeten gaan kijken en meer oog moeten hebben wat de buitenwereld van ons verwacht. Daar ben ik het best mee eens, maar dat opgaven gestuurd werken daarvoor de oplossing is, ik twijfel.

Opgaven doen mij denken aan die lastige wiskunde sommen die ik als huiswerk meekreeg op de middelbare school. Of aan de inwoners van een belegerde stad in oorlog die de strijd opgaven van honger en ellende.

opgave (zn): karwei, taak, opdracht, missie

Nog erger is het gesteld met het woord gestuurd. Ik werd naar mijn kamertje gestuurd als ik brutaal was geweest. Daar kwam geen zelfsturing of vrije wil bij kijken.

Je hebt gezocht op het woord: gestuurd.
stu·ren (stuurde, heeft gestuurd)
1. een bep. richting geven aan: het schip de haven in sturen
2. laten gaan; = zenden: iem. een brief sturen

Missie en het schip de haven in sturen, nu begin ik warm te worden. Ik denk aan de schrijver van De kleine prins, Antoine de Saint-Exupéry.

‘Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mensen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.’

Mijn organisatie heeft een prachtige tekening gemaakt met aan de horizon een toekomstig Zoetermeer. Dat is het verlangen naar de enorme eindeloze zee.

Maar hoe bouwen we een boot?

Dat is het, daarvoor is natuurlijk het opgaven gestuurd werken uitgevonden! De gemeente Dordrecht heeft er een filmpje over gemaakt.

Opgaven gestuurd werken is het organiseren van focus op wat we willen bereiken voor Zoetermeer en het opbouwen van kennis en ervaring hoe we dat (met elkaar) doen.

Het team is het startpunt van opgaven gestuurd werken. Door die te bemensen met de combinatie van talenten, kennis en expertise die op dát moment nodig is om de opgave aan te kunnen.

Ik krijg zin om mee te doen.

8 gedachten over “Opgaven gestuurd werken en het verlangen naar de zee

  1. Nou nou, Karien, ik moest eerst al eens tien minuten nadenken over de bedoeling van het motto ‘opgaven gestuurd werken’. Pas na het bekijken van het Dordtse filmpje begreep ik dat het gaat om een kreet met één spatie minder: ‘opgavengestuurd werken’.
    De eerste opgave lijkt me derhalve helder: zo gauw mogelijk op zoek gaan naar een beter motto…. het idee erachter is verder zo gek nog niet. Veel succes ermee!

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.