Geplaatst in Nieuws en politiek, Werk

Wie is er bang voor de toekomst?

Istockphoto
Istockphoto

De weekend krant opent met de mededeling dat Nederlanders geen vertrouwen hebben in de toekomst. Dat zou blijken uit een groot buurtonderzoek door het NRC.

Zorgen

Nederlanders maken zich zorgen over de toekomst. Snelle veranderingen in de samenleving voeden de onzekerheid. Heb ik straks nog wel werk? En wie zorgt er voor mij als ik dat later nodig heb?
De belangrijkste vragen die de journalisten in het onderzoek stelden aan de bijna 400 Nederlanders waren: Wat zijn de grootste problemen voor Nederland en wat zijn de grootste problemen voor u persoonlijk? Dan krijg je natuurlijk sombere antwoorden.

Flauw

Maar ik zal niet te flauw doen. Dag in en dag uit krijgen we beelden voorgeschoteld over wat er allemaal mis gaat in de wereld. Grote stromen vluchtelingen die oorlogsgeweld ontvluchten. Corruptie bij degelijk geachte instituten als banken en Volkswagen. Falende computersystemen en gemakzuchtige bestuurders bij instellingen met kwetsbare klanten. Geen wonder dat we somber worden.

Hoop

De toekomst is dus een probleem. Maar als ik goed kijk zie ook dat heel veel Nederlanders zich belangeloos inzetten voor anderen. Dat geeft hoop en er is meer.
In het programma Buitenhof zaten vanochtend drie jonge mensen aan tafel bij Pieter Jan Hagens. Ze vertelden met veel enthousiasme op welke wijze ze met hun bedrijf aan het innoveren waren en nadenken over het verbeteren van de wereld. Hun motto was: je moet in elkaar geloven en wat durven. Vorige week kreeg Bunq, een bank zonder een hoofdkantoor met marmer, een bankvergunning. Met bunq doen we betalingen met een selfie en een vingerafdruk.
Voor mijn werk kwam ik ook een startup tegen. Een jonge vrouw die de website en app Fello heeft ontwikkeld om de mantelzorg bijvoorbeeld rond je moeder te organiseren met je broers en zussen. Fello ziet er heel mooi uit en werkt super handig. Maar het allermooiste is, hij is helemaal gratis.

 

 

 

6 gedachten over “Wie is er bang voor de toekomst?

  1. zorgen om de toekomst is zo oud als de mensheid zelf. Mijn moeder maakte zich zorgen hoe het toch met mij moest, geen ambitie om verpleegster te worden, alleen maar met het hoofd in de wolken en de pen in de hand. Achteraf gezien is het best nog meegevallen. Zolang er jonge mensen zijn die vol enthousiasme en respect voor elkaar nieuwe wegen inslaan maak ik me maar niet al te druk.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik zeg ook altijd dat je naar de toekomst moet kijken en er in moet geloven, maar eerlijkheidshalve voelt het heel onzeker om niet te weten of ik weer een baan vind en dan bij voorkeur één waar ik plezier aan kan beleven. Daardoor valt het toch niet altijd mee om positief te blijven.
    Keerzijde van het thuis lopen is echter wel dat er tijd is om eens iets leuks te doen waar je tijdens een leven met een volledige baan geen gelegenheid voor hebt, zoals een Internationale Schakelklas binnen het voortgezet onderwijs waar ik nu (als vrijwilliger) mag ondersteunen.
    Zoals een bekende Nederlander al zei: ieder nadeel….

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.