Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Linkshandigen zijn bijzonder

‘Wie kan zijn naam al schrijven?’

Juffrouw Smeets kijkt de klas rond. Ik steek direct mijn vinger op. Ik weet zeker dat ik mijn naam netjes kan schrijven. Ik mag naar voren komen en krijg een krijtje in mijn handen gedrukt. Rechts onderaan het schoolbord begin ik te schrijven. Als ik klaar ben kijk ik verwachtingsvol om. Het gezicht van juffrouw Smeets staat vragend. Ik kijk naar wat ik geschreven heb. Het ziet er precies zo uit als ik thuis doe en waarover iedereen die het ziet bewonderend ‘ah’ en ‘oh’ roept.

‘Dat is toch je naam niet,’ zegt juffrouw Smeets na een lange stilte. ‘Ga maar weer zitten.’

Geschokt ga ik weer naar mijn bankje. Op de eerste dag in de eerste klas werd ik geconfronteerd met het feit dat ik linkshandig ben. Ik schreef van recht naar links en ook nog in spiegelbeeld. Daar ben ik nog steeds heel goed in.

linkshandig

Ik heb er jaren niet aan gedacht dat het bijzonder is dat je linkshandig bent. Vroeger vond ik het wel interessant. Er was tenminste iets dat me onderscheidde van de rest. Want voor de rest was ik een heel gewoon mensenkind. Gemiddelde cijfers op school, gemiddelde talenten en een gemiddelde lengte. Het had me wat meer moeite gekost dan gemiddeld om te leren schrijven en te leren haken. Knippen met een schaar doe ik met mijn rechterhand. Linkshandig zijn heeft ook zijn voordelen. Op vakantie in Nieuw Zeeland reed ik probleemloos weg met de huurauto.

Het was donderdag de internationale dag voor linkshandigen. Deze dag bestaat sinds 1976, maar ik hoorde er van de week voor het eerst over. Ze hebben gekozen voor 13 augustus omdat dat in 1976 viel op een vrijdag. Linkshandigen hebben veel gevoel voor humor. In het AD stonden nog meer voordelen, we zijn kennelijk intelligenter en inventiever. Dat laatste snap ik wel. Ik heb in mijn leven vaak oplossingen moeten bedenken omdat iets voor mij niet werkte met mijn linkerhand. In mijn hersenen is daarvoor een soort dubbele bedrading ontstaan.

Er is ook een speciale webwinkel voor linkshandigen. Het is de afdeling klein leed, maar wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat puntenslijpers ontworpen zijn voor rechtshandig gebruik. Daarom breekt bij mij bij het slijpen van een potlood steeds de punt. Ik denk dat ik maar eens wat ga bestellen. En volgend jaar, vast en zeker, ga ik actievoeren op 13 augustus.

7 gedachten over “Linkshandigen zijn bijzonder

  1. Ik ben blij dat je ondanks je vaardige linkerkant nog rekening houdt met de rechtshandigen door je blogs niet van rechts naar links en in spiegelschrift te schrijven 😀

    p.s. een linkshandige wil (evenals deze rechtshandige) vast geen slip of the pen in haar/zijn blog: Het was donderdag de internationale dag voor linkshandigen hadden. Hadden is daar per abuis blijven staan.

    Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.