Geplaatst in Reizen

Toerist in eigen land: Nijmegen

Ineens zie ik een bijna on-Nederlands landschap voor me. We rijden op de Waalbrug richting Nijmegen. De stad ligt op een groene heuvel, temidden van het rivierenlandschap. Nijmegen zegt dat ze de oudste stad is van Nederland, net als Maastricht. In ieder geval bestond er al een nederzetting in de tijd van de Romeinen. De naam Nijmegen is afgeleid van de Latijnse “Novio-magus”, wat ‘nieuwe markt’ betekent.

Stad aan de Waal

Als je van plan bent de zomervakantie in eigen land door te brengen is een bezoek aan Nijmegen een aanrader. We waaien eerst wat uit aan de Waalkade en lopen in de richting van de spoorbrug. Aan de overkant zie je Lent liggen. Als het erg warm is kun je daar aan de oever op een strandje liggen. Maar dat is meer iets voor de Nijmegenaar. Wij lopen de stad weer in.

De oudste winkelstraat van Nederland

De lange Hezelstraat is misschien niet de oudste maar wel de leukste winkelstraat van Nederland. Zo kom je ze weinig meer tegen en in ieder geval niet zo lang. Aan weerszijden van de straat zie je authentieke gevels. De winkels die zich daarachter bevinden, zijn allemaal uniek. De grote ketens zie je er niet, daarvoor moet je naar de Nijmeegse koopgoot, de Marikenstraat. In de lange Hezelstraat moet je zijn als je een bijzonder cadeau zoekt. Bij de Brocanterie Industrieel & Brocante bijvoorbeeld hebben ze prachtige fabriekslampen, ook kun je hier voor heiligenbeelden terecht. Even verderop zit Aba-i, gespecialiseerd in ambachtelijke producten, zoals handgeweven tapijten en stoffen, kussens en lampen. De winkel is een feest van kleur.
Aan de overkant zit een platenzaak, het Vinylarchief. Mijn hele verzameling elpees is hier nog te koop en ook alles wat ik ooit nog meer had willen hebben. Helaas heb ik geen platenspeler meer.

Tussen design en kitsch

Aan het einde van de Lange Hezelstraat lopen we naar rechts de Houtstraat in. Sinds jaar en dag zit hier Deja Vu Wonen. Wil je inspiratie op doen voor je huis dan moet je hier zeker naar binnen stappen. Van alle grote design merken is hier iets te vinden, maar je kunt er ook terecht voor leuke hebbedingetjes voor in je huis. Ze verkopen ook sieraden en bijzondere horloges. Na zo veel moois hebben we dorst gekregen. We strijken neer op het terras van het meest kitscherige cafe in de stad, de Deut. We zijn dan op het Koningsplein, één van de gezelligste pleintjes van Nijmegen. Kinderen vermaken zich met de bedreigertjes terwijl hun ouders genieten van een drankje op één van de vele terrassen.

Het Valkhofpark

In de koopgoot van Nijmegen is boekhandel Dekker van de Vegt een bezoekje waard. Door crowdfunding hebben de eigenaren het faillissement van Polare overleefd en zijn onder hun oude naam door gegaan. Gelukkig maar, het is een mooie boekwinkel met een enorm gevarieerd aanbod. Je kunt hier rustig een hele middag gaan zitten lezen. Maar dat doen we niet, we zoeken de stilte op van het Valkhofpark. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van Zochers. Ooit bevond zich hier de Valkhofburcht.

kogelvis
Handgemaakt, uit Indonesië, gekocht bij Aba-i

Alles wat nog rest is een kapel en de Barbarossaruïne. Tijdens de vierdaagse wordt de ruïne omgetoverd tot een restaurant en prachtig verlicht.

Als we langs smalle paadjes en trappetjes richting de benedenstad en de auto lopen, denk ik: de volgende keer boeken we een B&B aan de Lange Hezelstraat. Het is hier veel te leuk voor één dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 gedachten over “Toerist in eigen land: Nijmegen

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.