Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Hoe staat het met jouw moestuin?

Als je de eerste maanden van dit jaar door een willekeurige wijk liep zag je overal kweekpotjes in de vensterbanken staan. Wat is er van al die tuinierdrift terechtgekomen? Een journalist van de NRC, Martine Kamsma beschreef vorige week hoe Nederland er uit zou zien als alle 44 miljoen bakjes met zaadjes tot groei en bloei waren gekomen. Groenteafdelingen van supermarkten zijn tijdelijk gesloten. Bij elke voordeur staan kistjes met fruit te koop, zelfgemaakte jam of chutney. Grote koppen in de krant: Moestuintjes bedreigen het Westland. AH Moestuintje

Dat is allemaal niet uitgekomen. Het kiemen lukte nog vrij goed. In meer dan driekwart van mijn kweekpotjes kwamen plantjes op. Daarna kwam de moeilijkste fase, de plantjes moeten de volle grond in. Ik heb een stuk gras omgespit en hier een houten bak van ongeveer één bij één meter op gezet. Bij elk tuincentrum kun je die tegenwoordig krijgen. Hierin heb ik potgrond vermengd met wat zand gedaan. Zand houdt het vocht beter vast en maakt de potgrond wat zwaarder. De kleine plantjes blijven dan beter staan.Sla AH moestuintje

We hebben al drie keer sla gegeten. Op de vis strooi ik venkel uit eigen tuin. De broccoli is vooral veel plant. De rest blijft nog een beetje achter, hoewel ik verwacht dat we dit seizoen een keer worteltjes eten, ieder twee. Het is dan ook een beetje koud geweest dit voorjaar. Tot mijn verbazing hebben de slakken de weg naar mijn moestuintje nog niet gevonden. Misschien doen ze dat als ze klaar zijn met de Hosta’s.Hosta
Tuinieren is eigenlijk een strijd tegen de natuur. Het is te koud voor de tijd van het jaar, te warm, te nat of te droog. Slakken die het jonge blad op eten. Ziektes die alles laten verwelken. Vogels die eerder bij de oogst zijn dan jij. Soms zit er niets anders op dan het volgend jaar opnieuw proberen.

7 gedachten over “Hoe staat het met jouw moestuin?

  1. Die Hosta’s moet je vertroetelen, want slakken zijn er inderdaad verzot op. Wij hebben jarenlang een moestuin gehad waaruit we heel wat hebben kunnen eten. Van aardappels tot tuinbonen en sperciebonen, rode biet ook en worteltjes, en sla natuurlijk en allerlei soorten kruiden. Was vooral de hobby van Mariet, maar je moet er wel een grote tuin voor hebben. Deze keer hebben we besloten het bij een siertuin te houden. Is beter voor het Westland 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Ha Karien terwijl ik dacht toch echt groene vingers te hebben is er van de kweek niks terechtgekomen. Had ik eindelijk een soort van radijsplantje kwam er een foxterrier met een grote snuit en beet resoluut de groene blaadjes van het plantje. Een ritje naar de Driesprong leverde me een potje basilicum op en dat tiert nu welig.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.