Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Groene vingers kweken

Ze zijn er weer, de moestuinpotjes. Albert Hein herhaalt zijn succesformule van vorig jaar.  Vojaar deelde Albert Hein meer dan 40 miljoen moestuinpotjes. In veel huishoudens zijn de eerste stappen gezet in het kweken van eigen groenten en kruiden. Toch zijn de meeste van die 40 miljoen potjes niet verder gekomen dan de vensterbank. Dat houdt de kweeklust natuurlijk niet gaande, dachten ze bij Albert Hein. Dus hebben ze de hulp ingeroepen van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Al je vragen over het kweken van groente en kruiden kun je stellen aan ervaren hobby tuiniers.

Het opkweken van het zaad lukt meestal nog wel. De stap daarna is het moeilijkst. De kleine tere plantjes moeten uit elkaar gehaald worden en in potgrond worden gezet in bakken of direct in de volle grond in de tuin. Dat moet je wel allemaal hebben en doen. Maar daarna gaat bijna vanzelf als je maar genoeg water geeft. Vorig jaar hebben wij sla, wortelen, broccoli, radijsjes en andijvie gegeten. Ook de tijm, bieslook, selderie en peterselie deden het heel goed. Door de zachte winter hebben we daar nu nog plezier van. Wat ik verder nog had weet ik niet meer zo precies. De aubergine kwam niet eens op en de tomaatjes bleven groene kogels. Ik denk dat je die beter binnen kunt opkweken of in een kasje.

groentetuintje

Vandaag lijkt buiten al wel lente. Ik ben daarom mijn eigen groentetuintje maar eens gaan inspecteren. Het ziet er wat troosteloos uit. De kruiden doen het goed en ik zie ook twee aardbeiplantjes. De uitgegroeide bosui gaat vanavond de pan in. Ik denk dat ik de kruiden in potten zal zetten. Dan ontstaat er wat meer ruimte voor al die groenten. Groene vingers kweek je met geduld en optimisme.

 

 

2 gedachten over “Groene vingers kweken

  1. Ondanks ik ooit ook een kruidenpotje kreeg van onze grootgrutter, bleek ik een kneus te hebben ondanks de verzorging met mijn groene vingers en mijn engelengeduld. Leuk verhaaltje.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.