Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Een gelukkig ongeluk

playbill apple stekkertjes IphoneEen foto met daarop twee playmobil poppetjes met in hun handjes de stekkers van telefoonopladers. Die foto was de reden dat ik direct het bijbehorende artikel in de krant ben gaan lezen. Het artikel ging over vondsten waar men niet naar op zoek was geweest maar die wel ontzettend handig bleken te zijn. Zo zijn lege petflessen multi-inzetbaar, bijvoorbeeld voor het scheiden van eieren. Het is allemaal te vinden op internet. Dat met die playmobil poppetjes lukte mij niet, ze bleven omvallen, maar ik had wel een reden gevonden om over een van de allermooiste woorden die ik ken te schrijven.

Serendipiteit

De gave om toevallig ontdekkingen te doen, het doen van ongezochte vondsten. Dat zegt het woordenboek van Koenen uit 2006. In de versies van 1972 en 1985 komt het woord nog niet voor.
Dat het woord serendipiteit in de Nederlandse taal terecht is gekomen, komt door een film uit 2001. Het gaat om een romantische komedie in de beste Hollywood tradities.

Serendipity

Het is bijna kerstmis. In de warenhuizen van New York is het een drukte van belang. Sara (Kate Beckinsale) en Jonathan (John Cusack) zijn allebei op zoek naar het laatste cadeau voor hun geliefden. Op de afdeling handschoenen lopen ze elkaar tegen het lijf. Wat volgt is een romantische avond in een sfeervol Manhattan. Sara wil dat het lot hun toekomst bepaalt dus gaan ze allebei naar huis, naar hun eigen leven. Jarenlang zien ze elkaar niet. Als ze allebei op het punt staan om te trouwen slaat de twijfel toe en begint een race tegen de klok om de ander te vinden.

Een gelukkig ongeluk

Wat serendipiteit precies betekent is het beste uit te leggen aan de hand van de post-it briefjes. De welbekende gele plakbriefjes die zelfs een digitale versie hebben gekregen. De producent 3M zou zonder dit product misschien niet meer bestaan. De ontdekker was op zoek naar een nieuwe lijmsoort. Zijn vondst voldeed niet, je kon het zo weer lostrekken.
Om er vervolgens toch iets van te maken is een gave. Een gave die je bij jezelf kunt ontwikkelen. Zorg er voor dat je altijd rondkijkt en inspiratie opzoekt. Leef niet met oogkleppen op en wie weet kom je dan de liefde van je leven tegen of heb je een leuk onderwerp voor een blog.

 

 

4 gedachten over “Een gelukkig ongeluk

  1. De noodzaak om ergens tóch iets van te maken heb ik tijdens lange rugzaktochten dikwijls meegemaakt. Om iets aan de uitrusting te repareren bijvoorbeeld. Of om een gebroken tentstok te repareren of te spalken. Gewoon gebruik maken van de dingen die je bij je hebt of om je heen vind, doet wonderen.

    Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.