Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Recepten

Kerst in drie blunders en een oudejaarsbonus

kerstkaartBakbonen is dat soms Surinaams?

Er bleef geen kruimel van over van mijn witte chocolade taart, ik kan het nu dus wel bekennen. Het boodschappenlijstje bij het recept vermeldde onder andere 500 gram bakbonen. Ik heb alle schappen doorzocht, bij de gedroogde bonen, de groenten in potten en blik en bij de bakspullen, maar geen bakbonen. Het stond zo vanzelfsprekend vermeld in het recept dat ik wel erg dom was dat ik de bakbonen niet kon vinden. Ergens had ik een culinaire afslag gemist, richting Suriname of de Cariben? In de winkel durfde ik daarom er ook niet om te vragen. Google bood uitkomst, bakbonen zijn speciale stenen bolletjes die je op de bodem van je taart legt tijdens het bakken. Later vervang je de bolletjes door de echte vulling. AH heeft trouwens de bakbonen nu uit het recept gewist. Je kunt namelijk ook heel goed gedroogde peulvruchten gebruiken.

Dronken van de lucht?

Domme dingen doen met kerst. Ik heb het vaker gedaan. Jaren geleden wilde ik mijn familie een traditioneel kerstmaal voorzetten. Zo één als ik me voorstel bij het boek A Christmas Carol of geserveerd op Downtown Abby. Op het menu stonden kalkoen en cranberry saus en natuurlijk een plumpudding. In een echte plumpudding gaat veel sterke drank. Zeker als je net als ik het recept niet goed omrekent. Er ging daarom tien keer zoveel drank in dan de bedoeling was. Terwijl de taart zeven uur lang gaar stond te dampen, was ik bezig met het bereiden van de rest van het diner. Zingend stond ik in de pannen te roeren. Hoe de avond verder verlopen is heb ik alleen maar van horen zeggen.

Anonieme wensen?

Het doen van domme dingen beperkt zich niet tot avonturen in de keuken. Op een goede dag vond ik dat ik zelfgemaakte kerstkaarten moest versturen. Dat zou mijn wensen nog persoonlijker maken. Met gekleurd papier maakte ik zo’n veertig kerstlandschapjes. Door het papier te scheuren ontstonden er witte randen, die moesten de sneeuw voorstellen. Ik heb het kunstwerkje gisteren digitaal nagemaakt, ziet er best geniaal uit. Alleen, door het vele werk zag ik één ding over het hoofd, het vermelden van de afzender. Als je het plaatje herkent, het waren ooit mijn goede wensen voor jou.

Frisse lakens?

In ons eerste huisje en onze eerste kerst samen gingen we natuurlijk zelf oliebollen bakken. Een hele zaterdag lang hebben we staan bakken. Echt ronde bollen lukte ons niet, maar de werelddelen en prehistorische insecten smaakten perfect. We hebben er nog lang van kunnen genieten. In onze bakijver hadden we over het hoofd gezien dat de was hing te drogen aan een rekje in het trapgat. De mechanische ventilatie in een premie A-woning is niet top. De schone lakens later op het bed brachten een oliebollenlucht de slaapkamer in.

 

 

 

 

 

8 gedachten over “Kerst in drie blunders en een oudejaarsbonus

  1. Bij Dille & Kamille kwam ik laatst bakbonen tegen, heel spontaan, altijd op een moment dat je ze niet nodig hebt.
    Altijd leuk een paar anekdotes rondom Kerst en Oud & Nieuw. 🙂
    Fijne jaarwisseling!

    Like

  2. Toen mij moeder nog zelf oliebollen bakte, leken ze vaak op kometen (hoe ze ze zo mooi rond krijgen bij de bakker weet ik echt niet). Maar je zou het ook kunnen omdraaien: kometen lijken op oliebollen. Of krentenbollen… Dan is de Rosetta-missie best een toepasselijke naam.

    Geliked door 1 persoon

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.