Geplaatst in Kunst en Cultuur

Doe het met wat je hebt

Beperkingen leiden tot creativiteit

In een interview zegt Yvette van Boven, schrijfster van kookboeken:

“Ik ben geen kunstenaar. Ik maak iets met mijn handen. Ik heb een kader nodig. Duidelijke grenzen waarbinnen ik zelf oplossingen moet zoeken. Beperkingen maken me creatiever. Je moet mij niet alle tijd, alle materialen en alle ruimte geven. Dan gaat het bergafwaarts met me en kom ik tot niets”.

Ik vond dat zo herkenbaar, ik heb veel ideeën in mijn hoofd, weinig komt tot uitvoering. En al helemaal niet als ik alle tijd van de wereld heb. Er komt wat uit mijn handen als ik weinig tot mijn beschikking heb. De beperkingen leiden bij mij  tot creativiteit. Daarom ben ik zo blij met mijn cursus op Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) in Zoetermeer. Elk jaar is er een opdracht. Dit jaar was dat: Maak iets rond het thema Macht en Pracht.

Op gevoel

  • Kies een gebouw of object waarbij je dat overweldigende gevoel krijgt als je er voor staat en er naar  kijkt
  • Zoek naar afbeeldingen, eigen foto’s
  • Laat jezelf verrassen en ontdek spannende details. Het beeld hoeft niet direct herkenbaar te zijn voor anderen.

Als eerste stap maak ik een moodboard. Dat is uit tijdschriften beelden knippen en scheuren die voor je gevoel iets te maken hebben met in dit geval macht en pracht en hiervan een collage maken. Ook schrijf ik associaties op de woorden macht en pracht op. Deze woorden brengen mij bij kerk en alles wat daar mee samen hangt. Pracht vanuit macht.

Gebrandschilderde ramen

Tussen mijn foto’s vond ik er een van een kerk van Cuypers, de heilige Antonius van Padua, vlak bij Vorden. Tegenwoordig is hierin het heiligenbeeldenmuseum gevestigd, over macht en pracht gesproken. Direct wist ik, dit moet een pentekening worden. Op glanzende stof heb ik dat op de naaimachine geprobeerd dat na te bootsen. De gebrandschilderde ramen zijn snippers van een oud sjaaltje. Het eindresultaat is een kussen.

De opdracht Macht en Pracht geldt voor meerdere disciplines. De cursisten van edelsmeden of schilderen komen met heel andere resultaten, dan wij van mode en textiel. Dat maakt de expositie na afloop zo leuk, al die variaties op hetzelfde thema en het grote scala aan creatieve vondsten. De expositie in het CKC wordt in de week na de voorjaarsvakantie geopend. Als ik meer weet over datum en tijdstip meld ik dat hier direct.

Macht en Pracht
Macht en Pracht

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.