Geplaatst in Nieuws en politiek

Is het wijs of is het wijs


Daar moest een doordachte strategie achter zitten dacht ik donderdagochtend over de opstelling van Diederik Samsom. Zelf zou ik niet in staat zijn om de roep van de andere partijen te weerstaan. Niets is leuker en geeft meer energie dan samen aan oplossingen voor een probleem te werken.
Donderdagavond tijdens het kamerdebat keek Diederik Samsom alsof hij niet op een partijtje was uitgenodigd. Hij kende het gevoel hoe geweldig het is om met anderen samen ergens aan te werken, dus ook. En had zich moeten inhouden om niet mee te doen of was er wat anders aan de hand?
De volgende morgen was het algemene oordeel dat Diederik Samsom de verliezer was. Alleen fragmenten uit het debat die dat moesten bewijzen waren te horen op de radio. De euforie van Jolanda Sap, Alexander Pechtold en Arie Slob over het resultaat was grenzeloos. Maar wat hebben ze eigenlijk binnengehaald. Een akkoord vol losse eindjes.
Eén van die losse eindje is de verhoging van het hoogste BTW tarief naar 21%. Ik hoorde een marktkoopman uitleggen dat zijn nachtponnen die nu vijf euro kostte hij toch echt niet kon verkopen voor 5 euro en nog wat. Dus, was zijn redenering, gaat hij verlies lijden. Ik herinner mij van de invoering van de euro dat middenstanders heel goed in staat waren om prijzen gunstig af te ronden. Maar dat consumenten hun hand nog meer op de knip gaan houden is zeker waar. En dat deze maatregel vooral mensen treft die al weinig in die knip hebben is ook waar.
De maatregelen voor de woningmarkt kunnen leiden tot een daling van de huizenprijzen met 20 tot 25 procent. In de huidige situatie leidt dat tot een vermogensverlies, dat in veel gevallen niet gedragen kan worden. Net als in de jaren 80 zullen we veel gedwongen verkopen zien. Ook door de bepaling dat een nieuwe hypotheek niet meer dan 100% mag zijn, blijft de koopmarkt op slot voor starters. En aan de onderkant moet de beweging beginnen.
Dan nog de nullijn voor ambtenaren, waaronder de onderwijzer en de politieagent die al een paar jaar op nullijn zitten. En het opblazen van het moeizaam bereikte pensioenakkoord.
Maar los van de inhoudelijke argumenten, is het politieke argument het meest wijs. De PvdA houdt zo zijn handen vrij om duidelijk te maken waar het voor staat. De SP krijgt niet de kans om de kaart kampioen opkomen voor de zwakkeren te spelen. Stemmers op GroenLinks moeten zich afvragen of ze er een gratis centrumrechts pakket aan maatregelen bij willen.
De wijsheid achteraf zal zijn dat het niet wijs was van Diederik, maar wel geniaal. Wat vind jij?

4 gedachten over “Is het wijs of is het wijs

  1. Is er volgens de PvdA dan geen begrotingsprobleem dat opgelost moet worden?Kan je je als serieuze politieke partij dan afzijdig houden als anderen -ook met jou- over oplossingen willen praten?Deze opstelling doet mij denken aan wat in de Zoetetermeerse raad gebeurt met horeca aan het Noord Aa, de bouw van een moskee, illegale manege en een wegbestemde snackbar. De feitelijke situatie ontkennen en belanghebbenden lippendienst bewijzen.

    Like

  2. Dank voor je reactie Jochem, maar je weet net zo goed als ik dat serieus praten niet aan de orde was. De PvdA was simpelweg niet nodig en het alleen maar moeilijker maken om tot een akkoord te komen.

    Like

  3. De Jager heeft misschien een kapotte auto met wat nieuwe bougies weer even aan het rijden gekregen. De bezitter van de auto is blij met hem, want de auto rijdt weer. Het structurele probleem, de kapotte motor zal het echter over 1 jaar helemaal begeven waardoor de kosten velen malen hoger uitvallen. Beter is de monteur die er een paar dagen langer over doet, maar dan wel de motor weer laat lopen.Al die mensen die De Jager nu zo'n held vinden zouden de buitenlandse financiele bladen eens moeten lezen. "Dutch gone mad" van The Financial Times is nog een van de minst denigrerende omschrijvingen.Op termijn zal het gelijk van PvdA en SP blijken, als de kiezer zich laat leiden door financiele experts, niet door stemmingmakerij.

    Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.