Geplaatst in Werk

Kom ik ooit nog op kantoor?

Organisaties die voorbereid waren op Het Nieuwe Werken doen het tijdens corona beter. Dat zegt Henny van Egmond van Yolk tijdens een webinar over: Werken en organiseren na corona.

En dat klopt. In Zoetermeer werkten we een jaar geleden binnen enkele weken vanuit huis of we nooit anders hadden gedaan. De systemen waren er op ingesteld en iedereen had al de beschikking over een laptop met internetverbinding. Bureaustoelen, beeldschermen en koptelefoons werden aan huis bezorgd.

Ik had het idee dat ik productiever was dan ooit, want als het nodig was kon ik mij heerlijk afsluiten. Het leren werken met alle digitale mogelijkheden gaf me een enorme boost. Dat zou ik voortaan altijd wel willen. Natuurlijk scheelt het enorm dat ik geen kleine kinderen les hoef te geven, er voldoende plek in huis is om een eigen werkplek in te richten en ik niet alleen woon.

Na de zomer was het nieuwtje er af en moet ik bewust iets plannen om geïnspireerd te blijven, een dagje kantoor of een wandeling met een collega of een webinar volgen zoals deze week.

Waar gaat het mis?

We zijn thuis inderdaad productiever geworden maar ook meer uren gaan maken, gemiddeld wel 5 uur per week. Ook zijn we meer gaan vergaderen met meer mensen. En dat allemaal op op iets meer dan 20 inch. De hoeveelheid mails is ook toegenomen. Het whatsappen met de teams waar je deel vanuit maakt vergeten we maar even. 

Death by information overload

Wat we missen is de gezelligheid, het gevoel ergens bij te horen. Contact houden met waar we het voor doen en wat Henny van Egmond het ongestructureerde leren noemt. Het toevallig tegen iemand aanpraten bij de koffieautomaat en zo kennis op doen over hoe je iets zou kunnen aanpakken en met wie.

Moet het kantoor van de toekomst dan Het Nieuwe Clubhuis, worden? Nee, het kantoor moet ruimte blijven bieden voor verschillende soorten activiteiten, ook voor werk waar concentratie bij nodig is. Wat belangrijk wordt is samenwerken en creativiteit. Nieuw leiderschap is daarbij de sleutel, het teamresultaat en vertrouwen in elkaar moet voorop staan en een leidinggevende die vraagt: hoe kan ik jou helpen?

Ook Ben Tiggelaar schrijft dat in zijn wekelijkse column. Hij noemt vijf belangrijke punten voor nieuw leiderschap:

  • Hou contact, je verbonden voelen met anderen is een basisbehoefte. 
  • Waardeer je medewerkers, iedereen wil gezien en gewaardeerd worden.
  • Geef mensgericht leiding, laat merken dat je de ander vertrouwd, vermijd micromanagement.
  • Heb oog voor gezond werken. iedereen is langer gaan werken het afgelopen jaar. een burn-out ligt op de loer.
  • Investeer in ontwikkeling, door de crisis is dat misschien uit het zicht verdwenen maar werken aan je toekomst, werkt motiverend.

En, als bonus, vergeet de nieuwkomers niet. Sommigen hebben hun collega’s nog nooit in het echt gezien. Vooral bij jonkies kan dat leiden tot eenzaamheid en onzekerheid.

Zo, ik heb weer inspiratie voor deze week.

4 gedachten over “Kom ik ooit nog op kantoor?

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.