Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Wat deed jij in de zomer van 1976?

‘Deze zomer is nu al droger dan de zomer van 1976. De ouderen onder ons zullen zich het nog wel herinneren.’

Alleen de ouderen onder ons? Ik herinner mij die zomer ook. Het was de eerste keer dat ik niet meer met mijn ouders meeging op vakantie. Via mijn opa had ik een vakantiebaantje bij de Grada. Een fabriek die schoonmaakmiddelen maakte. Eerder heette het Loda, bekend van Lodalientje.

Lodalientje, Gekleurde gedachten, Karien Damen
Lodalientje

Ik trek het lichtblauwe schort aan en doe mijn spullen in een locker. De chef brengt mij naar mijn plek. De eerste dag sta ik naast Nelly aan het einde van de band. Over de band komen flessen groen driehoek zeep aanrollen. We vouwen snel een doos open en doen er twaalf in. Van een grote stapel achter ons pakken we een nieuwe doos. De band is vanwege mijn komst iets langzamer gezet. Ik moet nog handigheid krijgen. Nelly doet mij voor hoe ik zes flessen tegelijk beet kan pakken en in een keer in de doos kan laten landen. Stoppen kan niet tenzij de chef de band stop zet of de machine vastloopt. We proberen de flessen voor te blijven zodat je af en toe je rug kunt strekken. We praten niet veel. Ik voel dat Nelly mij niet goed kan plaatsen. Mijn opa heeft aanzien in de fabriek. Hij werkt in de drukkerij en is lid van de ondernemingsraad. Ik zit op mijn zeventiende nog op school en heb niet eens vaste verkering. Ik weet niet hoe ik haar ongemak kan wegnemen. Gelukkig staat de hele dag Hilversum drie keihard aan. Soms mag ik wat anders doen, controleren of etiketten goed vastgeplakt zitten of de dopjes van Jif flessen een tik met een hamer geven omdat de machine die dit doet, hapert.

Simon Schonck, Beeldbank Stadsarchief Breda
Grada fabriek aan de Teteringsedijk Breda

Dat het die zomer warmer was dan anders herinner ik mij niet. De zon scheen want het was gewoon zomer. Wat ik nog wel weet was hoe teleurstellend weinig ik kon kopen van het geld waarbij hard voor had moeten werken.

Foto door: Simon Schonck, Beeldbank Stadsarchief Breda, 19990235

 

 

 

6 gedachten over “Wat deed jij in de zomer van 1976?

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.