Geplaatst in Nieuws en politiek, Werk

Drie manieren om je talent te ontdekken

Een nieuwe opdracht, een nieuw team of een nieuwe leidinggevende en boem, je staat ineens stil:

Wie ben ik, wat wil ik en waar ben ik goed in?

Gekleurde Gedachten, Karien DamenIk heb dat op dit moment. Ik sta stil en denk na over mijn talenten en wat ik wil. Het mooie is dat als vanzelf hulp op mijn pad komt. Hulp met een bevrijdende boodschap: fixeer je niet op je zwakheden maar op je talenten.

1.

‘Op welke eigenschap kun je altijd vertrouwen?’

Dat vroeg Brenda Vos, docente aan de Universiteit van Utrecht en de Hogeschool Groningen, ons. Ik was met twintig anderen op een inspiratiebijeenkomst van Publiek Domein. Ooit deed ik er de leergang Strategisch Bewegen in Gemeentelijke krachtenvelden (SBG) en sindsdien krijg ik regelmatig dit soort leuke uitnodigingen.

Niemand hoefde lang na te denken. Waar ik zelf altijd op kan rekenen is mijn gevoel voor humor. Dat relativeert enorm en breekt de spanning in gezelschap. ‘Goede kans,’ zei Brenda, ‘dat je dan een talent bij de kop hebt.’ De momenten dat dit talent samenvalt met de juiste kennis en vaardigheden, op het juiste moment en met de goede motivatie dan heb je een optimale prestatie. Brenda Vos pleit er dan ook voor om talenten als uitgangspunt te nemen bij loopbaanontwikkeling. Dat geeft meer energie dan blijven sleutelen aan waar je niet zo goed in bent.

2.

Misschien is dit iets voor jou?

Een collega drukt mij het boek: Ontdek je sterke punten, van Marcus Buckingham en Donald Clifton in handen. In het boek vind je een code waarmee je een test kunt invullen. De test is gebaseerd op jarenlang onderzoek van The Gallup Organization. Als je alle vragen hebt beantwoord krijg je een rapport met je vijf sterkste punten. Bij mij staat strategisch denken bovenaan, ik schep orde in chaos en kijk graag naar het grote geheel. Mijn verantwoordelijkheidsbesef, een ander sterk punt, zorgt er voor dat er ook nog iets uit mijn handen komt. Met deze wetenschap kan ik keuzes maken. Past een opdracht bij mijn sterke punten of probeer ik iets te bewijzen waar ik eigenlijk minder goed in ben.

3.

Meester in je werk, ken je die site?

Dat vroeg mijn schoonzus. Als je werkt bij een gemeente of een provincie, zoals wij allebei, kun je gebruik maken van een site van het A+O Fonds: Meester in je werk. Hierop vind je allerlei testen waarmee je je talenten kunt ontdekken en hoe je er mee aan de slag kunt, welke functie goed bij je past en welke rol jou het beste ligt in een team.

Gekleurde Gedachten, Karien Damen

Genoeg te ontdekken, gelukkig zijn we nooit af.

 

 

 

3 gedachten over “Drie manieren om je talent te ontdekken

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.