Geplaatst in Nieuws en politiek

Help, hier is whatsapp-buurtpreventie

Buurtpreventie, Karien Damen, Gekleurde Gedachten

Er hangt een nieuw bord hoog aan een lantaarnpaal op de hoek van onze straat. Zo’n bord waarbij je denkt: Wat fijn dat er hier mensen wonen die met elkaar besloten hebben een beetje op hun buurt te letten. We kunnen immers niet alles aan de overheid alleen over laten.

Maar het bord hangt wel aan het begin van mijn straat en ik weet nergens van.  Geen briefje in de bus of iemand die aanbelde met de vraag of wij whatsapp-buurtpreventie een goed idee vonden en misschien wel mee wilden doen. Dat steekt.

Wat is het?

Volgens mijn eigen gemeente is WhatsApp-buurtpreventie een digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers wisselen in een WhatsApp-groepberichten uit en  bestanden, zoals bijvoorbeeld foto’s van verdachte situaties. Elkaar snel waarschuwen is een krachtig hulpmiddel voor buurtpreventie.

Een groep wordt ondersteund via de site wabp.nl. Hier staan ook een paar duidelijke spelregels op voor gebruikers.

Wanneer er in een straat een groep actief is plaatst de gemeente een bord. Volgens de gemeente werken deze borden preventief.

Werkt het?

Buurtpreventie bestaat al veel langer. Het ging in het verleden om groepjes bewoners die zich gezamenlijk wilde inzetten om de veiligheid in de buurt te verbeteren. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de werking van dit soort initiatieven. Hieruit blijkt dat de werking van korte duur is en dat het vooral werkt als het past in een breed beleid van de gemeente: bewoners krijgen voorlichting over betere beveiliging en onderlinge contacten worden verstevigd.

Effect buurtpreventie 2.0

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat de WhatsApp-buurtwacht in 35 buurten van Tilburg leidde tot een scherpe afname van het aantal inbraken. De groepen werden ondersteund door de gemeente. Het onderzoek strekte zich uit over een periode van negen maanden. Ik ben geen wetenschapper maar dat lijkt me niet erg lang.

Wat steekt er?

Een goed initiatief dus van mijn medebewoners om met elkaar te appen. Toch schuurt het ergens. Je veilig voelen in je buurt of straat hangt samen met het gevoel gekend te worden. Dat gaat verder dan melden dat er een verdachte jongen met een hoody of een rare collectant zich in de buurt ophoudt. De gemeenten mag wat mij betreft meer tijd steken in het bij elkaar brengen van bewoners en het geven van voorlichting. Nu is de oproep, meld ons als je een whatsapp-buurtpreventie groep hebt dan hangen wij een bord op. Beetje simpel.

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Help, hier is whatsapp-buurtpreventie

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.