Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Een leugentje om bestwil

 

Waterhoentjes

Vergeet je je brood niet?

Ik sta op het punt naar het werk te gaan. Met een schuldgevoel doe ik het broodtrommeltje in mijn tas. Ik ben helemaal vergeten te zeggen dat ik vandaag een lunchafspraak heb met een collega. Helemaal voor niets zijn er twee boterhammen voor me gesmeerd en is fruit klaar gelegd. Ik heb het hart niet om dat te zeggen.

Nee hoor, ik doe het gelijk in mijn tas.

De hele dag denk ik er niet meer aan. Zelfs niet als ik op een terras in het zonnetje van een broodje geniet. Op weg naar huis begint er iets te knagen. Het is dan geen schuldgevoel maar meer een praktische vraag: waar laat ik die twee boterhammen?

Een leugen is een bewering waarvan de spreker (of schrijver) weet dat die in strijd is met de waarheid, maar dat zijn toehoorder (of lezer) niet laat weten.*

Als ik langs de singels in ons dorp fiets overweeg ik even om het brood aan de eendjes op te voeren. Nee, toch maar niet, een volwassen vrouw die aan het begin van de avond eendjes staat te voeren, zonder dat er een kind in de buurt is, is een gek gezicht.

Uit onderzoek blijkt dat:

1% van de bevolking bestaat uit radicaal eerlijken.
94% bestaat uit gewone mensen die liegen binnen de grenzen van de betamelijkheid.
5% bestaat uit pathologische leugenaars: narcisten en psychopaten.*

Ik fiets onze straat in
Misschien kan ik het brood thuis wel ongemerkt in de biobak kwijt. Dan moet ik het wel diep wegstoppen anders ziet E. het direct. Nee, dat ook maar niet, eten weggooien maakt mijn zonde nog groter.

Liegen kan tot strafbare feiten leiden zoals valsheid in geschrifte, smaad, of meineed.*

Ik zet mijn fiets in de garage en ga ons huis binnen. Ik leg het broodtrommeltje in de koelkast en zeg bij wijze van groet: ‘Het was zulk mooi weer vandaag dat we tussen de middag op een terrasje zijn gaan zitten. Misschien kan ik morgen met H de eendjes gaan voeren?’

‘Goed idee!’ en ik krijg een zoen op mijn wang.

Aan de andere kant kan een “leugentje om bestwil” alle betrokkenen goed uitkomen, bijvoorbeeld om een onderwerp van mogelijk conflict te vermijden.*

In ieder geval varen de eendjes er wel bij.

 

* citaten uit het lemma Leugen, wikipedia

7 gedachten over “Een leugentje om bestwil

 1. Wat heerlijk om er al lezend achter te komen dat er nog flink wat werkende delen in je geweten aanwezig zijn 🙂 Goed om er gebruik van te maken, voordat liegen – als een soort sport – een slechte gewoonte wordt.

  Geliked door 1 persoon

   1. Voor mij is eerlijkheid een soort rode-draad-item in mijn leven. Vooral op gebied van relaties ben ik daar veel en langdurig mee bezig geweest. Ik had daar in de jaren 90 een uitgebreide website over onder de titel zoektocht naar gelijkgestemden – voor mensen die net als ik stiekem vreemdgaan erger en destructiever vinden dan een eerlijke open relatie en een paar jaar geleden heb ik over dat onderwerp zelfs twee boeken geschreven die nu als gratis e-book voor hen die het onderwerp aanspreekt via mij (mailtje sturen) nog verkrijgbaar zijn. Op mijn weblog staat ook nog een gedicht dat het idee eerlijke relaties aardig verwoordt:
    ik kan niet vreemdgaan
    want mijn lief
    eist absoluut
    geen trouw
    maar eerlijkheid…
    zie verder: https://gedachtgedicht.wordpress.com/2014/11/18/vreemdgaan/
    Maar dat neemt allemaal niet weg dat ik ook vind dat een leugentje om bestwil in minder belangrijke aangelegenheden nuttig en nodig kan zijn,

    Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.