Geplaatst in Nieuws en politiek

Boekje lezen?

Boekje lezen
Foto van Margot Damen, bewerking Karien Damen

Na mijn bevestiging dribbelde ze naar het lage kastje waar haar boekjes staan. Ze trok er één uit. Samen nestelden we ons op de bank en sloegen het boek open. Het was de bedoeling dat ik ging voorlezen. En dat doe ik graag.
Geen heerlijker moment dan dicht bij elkaar een fantasie delen met mijn nichtje. Ik daag haar een beetje uit bij de plaatjes. Zij wijst met haar vingertje. En dan is het boekje uit. Gelukkig, er staan er nog genoeg in het kastje. Vaak komt ze met hetzelfde boekje weer terug. We lezen het samen weer opnieuw alsof het de eerste keer is. Geen punt bij tante. Meestal is het verhaal ook net weer iets anders. Ik krijg het namelijk bijna nooit voor elkaar de tekst precies zoals hij is geschreven voor te lezen. Als woorden me niet bevallen of zinnen te lang zijn, maak ik er zelf wat van. Ik merk aan het kind waarmee ik lees of iets klopt of niet. Als het kind geen opa heeft dan is er in het verhaal ook geen opa. Dan is het gewoon haar oom, mijn man, die in het verhaal opduikt. Altijd succes, een bekende die ineens zijn opwachting maakt in een verhaal.

Hoe zouden andere tantes, vaders en moeders dat eigenlijk doen?

Ik heb het nog nooit aan iemand gevraagd. Bij mij is het eigenlijk begonnen toen ik als grote zus mijn broertjes voorlas uit de boekjes van Flipje uit Tiel. Flipje was een braaf rood mannetje met een hele schare aan herkenbare vriendjes. Alleen, de teksten waren op rijm en het ritme klopte vaak niet. Ik struikelde er regelmatig over bij het voorlezen. Ik vond dat zo irritant dat ik ben gaan improviseren. Of het er opvoedkundig mee door kan, weet ik niet. Goed voorlezen is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de woordenschat van het kind en ik rommel maar wat aan. Pret hebben we wel.

Ze staat met een boekje voor mijn neus, het vijfde al weer. De rest ligt om ons heen. We zakken samen weer terug in de kussens op de bank. ‘Nu jij,’ zeg ik tegen haar. Even is het stil, dan klinkt heel beslist: ‘Nee jij, moet boekje lezen. Ik moet me wel aan de regels houden. Verder heb ik nooit klachten gehad.

3 gedachten over “Boekje lezen?

  1. Tja, ik heb geen neefjes, nichtjes of andere kids om aan voor te lezen, maar ik zou me ook niet aan het script houden denk ik. Vroeger bedacht ik altijd verhaaltjes voor mijn zusje. Leuke fotobewerking trouwens. 🙂

    Like

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.