Geplaatst in Nieuws en politiek

Plofklas

1383387_442574869188230_2106554318_nOp de radio hadden ze het van de week over plofklassen. Er waren onderwijzers van basisscholen in actie gekomen tegen teveel kinderen in een klas. Ze hadden voldoende handtekeningen verzameld, meer dan 40.000, om een burgerinitiatief te kunnen indienen. Het aantal leerlingen per klas zou niet meer mogen zijn dan 24. Het indienen van het burgerinitiatief bij de Tweede Kamer ging gepaard met veel publiciteit. De indieners hadden gezorgd voor een glazen plofklas op het binnenhof en Den Haag. De hele dag door namen tweede kamerleden en pers plaats in de schoolbankjes. Ook lijn 1 was er bij, voor wie het gemist heeft, hier is de uitzending van die ochtend.

Schoolfoto

Het hele verhaal bracht mij terug bij mijn eigen schooltijd en deze schoolfoto. Ik sta in de achterste rij helemaal links. Ik had die dag mijn matrozenjurk aan, die vond ik zelf het allermooist. Het is de tweede klas van juffrouw Van Hooijdonk van de Mariaschool in Ulvenhout. Ik tel 37 leerlingen, 37 meisjes. De jongens zaten op de Jozefschool. Zo was dat in het katholieke zuiden in de jaren zestig. Het schooljaar na deze foto waren we uiteindelijk met 50 kinderen in de klas. De nieuwe kinderen hadden bijna allemaal een vader die bij Philips werkte. Philips had een fabriek geopend in Breda en ons dorp werd uitgebreid met nieuwbouw. Op de gedenkwaardige dag dat het vijftigste kind in de klas kwam kregen we allemaal een lolly van de inspecteur. Ik herinner me dat mijn vader het helemaal niet zo’n feestelijke gebeurtenis vond. Hij zou het burgerinitiatief een goed idee hebben gevonden.

908229651bea

Vrije uitloopkinderen

Wij werden veel meer gedisciplineerd dan de huidige jeugd. Als de bel ging stelden we ons op in rijen, netjes twee aan twee. Per klas gingen we vervolgens naar binnen. In de bankjes zaten we met de armen over elkaar totdat we iets moesten doen voor de les. Als ik nu mijn nichtjes eens breng of haal ziet het er allemaal veel speelser en ongedwongener uit.  Kinderen zijn ook veel vrijer. Een leerkracht zal dus altijd alert moeten zijn.
Niemand is tegen goed onderwijs. In een kleinere klas is er meer aandacht per kind. Maar of dat alleen mogelijk is in een klas met 24 of minder kinderen, iemand een idee?

 

Reactie fractie PvdA

Omdat ik het zo stil vond worden na het indienen van het initiatief heb ik bij de fractie van de PvdA nagevraagd wat ze van het initiatief vonden. Ik kreeg de volgende reactie:

Wij vinden het goed dat Leraren in Actie aandacht heeft gevraagd voor te
grote klassen. Dat zoveel leraren aangeven dat zij problemen hebben met
de grootte van de klas geeft ook aan dat het goed is dat de politiek
hierover spreekt. Wij willen geen te grote klassen, omdat dan niet ieder
kind voldoende aandacht kan krijgen. Wij zijn echter geen voorstander
van een maximum aantal leerlingen per klas (Leraren in Actie wil 24
leerlingen). Omdat niet alleen de grootte van de klas, maar met name de
samenstelling daarvan van belang is. Een klas van 23 vmbo’ers in een
achterstandswijk kan moeilijker zijn dan 28 vwo’ers in Amsterdam Zuid.
Daarnaast valt of staat de kwaliteit van de lessen ook bij de kwaliteit
van de docent. Deze kabinetsperiode wordt fors geïnvesteerd in de
kwaliteit van het onderwijs om de kwaliteit van docenten te verbeteren.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Afdeling Voorlichting PvdA

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.