Geplaatst in Nieuws en politiek

Ruim je Ryck

Ruim je Ryck, a set on Flickr.

Zo worden we gelokt

Begin dit jaar was ik op zoek naar een goed voornemen voor 2012. Een voornemen dat niet al te ingewikkeld was en vol te houden. Nu was de gemeente Pijnacker-Nootdorp in het najaar een proef gestart samen met Avalex. Het idee is dat bewoners afval inzamelen en inleveren op een centraal punt in ruil voor geld. Dat geld kun je schenken aan een goed doel of op je eigen rekening laten bijschrijven.
Goed te doen toch? Ik moest alleen nog een goed doel verzinnen.


Een week later bleek dat ik niets meer hoefde te verzinnen, want hier in huis was E. al begonnen met inzamelen. En dat terwijl hij eerder had beweerd dat het een onzinnig idee was. Het gevolg is wel, half april, dat we de zolder hebben opgeruimd, de kledingkast uitgemest. Dat leverde tot nu toe € 8,62 op. Dus zeg voor het gemak, de eerste drie maanden € 9,00. Dat is in een jaar tijd ongeveer € 36,00.En we gaan door. E. zou het liefste de nee/nee sticker van onze brievenbus willen krabben, dan schiet het tenminste een beetje op. 


Filiaal van Ryck in Tolhek

Hoe gaat het precies in zijn werk. Je brengt papier, plastic, kleding of kleine huishoudelijke apparaten naar Ryck. Dat staat voor Nederlandse Recycle Bank. Daar wordt je afval gewogen en het gewicht wordt vertaald naar een bedrag in geld. Zo krijg je bijvoorbeeld voor kleding 25 eurocent per kilo. Wanneer het gespaarde bedrag op 10 euro komt wordt het bijgeschreven. Het bijschrijven kan op je eigen rekening of op de rekening van een lokale vereniging. Dat laatste is om bijvoorbeeld de voetbalvereniging die altijd enorm zijn best deed om oud papier te verzamelen, een beetje tegemoet te komen. Per gemiddeld gezin zou je in een jaar tijd ongeveer € 75.00 kunnen sparen. Nu zijn wij niet gemiddeld want met zijn tweeën. Meer informatie over het systeem vindt je op de website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Hier verdwijnt alles onder de grond

Ondertussen verwelkomde Ryck op 16 maart de klant die de miljoenste kilo afval kwam inleveren. En wie stond achter deze klant te wachten op zijn beurt? E. is al weer over zijn teleurstelling heen. Ik heb beloofd dat wij ook een weekendje weggaan. Wat ik verder nog ga doen vandaag? Opruimen, denk ik.

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.