Geplaatst in Recepten

Een gulle oom

Hier, neem voor je dochter ook een maaltje snijbonen mee.

Mijn oom heeft ergens in Roosendaal een groentetuin met elk jaar een overvloedige oogst. Iedereen die op visite komt, gaat met een tas vol lekkers naar huis. Mijn moeder had verteld dat ze bij mij ging logeren en kreeg dus extra’s in haar handen gedrukt.
‘Weet je dat ons Karien de snijbonen hakt, want ze heeft geen molentje.’
‘Ik heb er nog één op zolder liggen, hij zit nog in de doos.’

Een gulle oom, Gekleurde Gedachten, Karien Damen

Zo komt het dat ik nu eindelijk de trotse eigenaar ben van een snijbonenmolen. Niet dat ik het ding in de keuken persé miste, maar vanwege de nostalgie. Ik voelde me uitverkoren als ik mijn moeder mocht helpen bij het wecken van snijbonen. Mijn taak was de bonen in het machientje te stoppen en zij draaide aan de hendel tot de bonen op waren. Of ik nu echt een hulp was of dat mijn moeder me liet helpen om me zoet te houden? Ik weet het niet, maar ik deed mijn best om het gulzige apparaat van bonen te blijven voorzien.

Een gulle oom, Gekleurde Gedachten, Karien Damen

De gesneden boontjes, maar ook andere groenten en fruit uit de tuin gingen in glazen potten en werden in een grote ketel verhit. Het was een heel werk elke zomer maar zo hadden we een hele winter verse groente en fruit.

Ondertussen heb ik mijn maaltje snijbonen gesneden. Ik ga ze niet wecken maar gelijk opeten. De ingrediënten om er iets lekker van te maken heb ik al klaar liggen.

Een gulle oom, Gekleurde Gedachten, Karien Damen

Oriëntaalse snijbonen (bijgerecht voor twee personen)

Ingrediënten
400 gram snijbonen
1 ui
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
Mespunt kaneel
½ bosje koriander
1 eetlepel citroensap

Bereiding
De snijbonen zijn al klaar voor gebruik.
Pel de ui en snijd hem klein. Fruit de ui in de olie glazig.
Pers het teentje knoflook er boven uit.
Voeg de snijbonen met een paar lepels water en de kaneel toe en stoof ze in 10 minuten gaar.
Was de koriander en snijd het kruid klein.
Roer van het vuur af de koriander en wat citroensap door de groente.

recept afkomstig van www.voedingscentrum.nl

 

 

 

 

6 gedachten over “Een gulle oom

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.