Geplaatst in Huis, tuin en keuken

Hoe bij vriendelijk is mijn tuin?

„Heb jij een goed voornemen?”, vroeg mijn nichtje van tien mij op nieuwjaarsdag. Ze had duidelijk net ontdekt dat volwassenen goede voornemens hebben en was nieuwsgierig naar de achtergrond hiervan. Gelukkig had ik een antwoord dat haar goedkeuring kon wegdragen. Hoewel haar gezicht zei dat ze een ander antwoord had verwacht.

images-8

Ik wil namelijk mijn tuin bij vriendelijker maken dit jaar. Mijn nichtje kon zich daar van alles bij voorstellen. Vervolgens stelden we samen vast dat er dan ook meer vlinders zouden komen. Hierna was ze direct bereid een steentje bij te dragen. We gaan dus samen in het voorjaar naar het tuincentrum.

Hoe kwam ik aan dit voornemen? Een paar weken geleden hoorde ik een item op de radio waarin werd vastgesteld dat de bijenstand in Nederland dramatisch terugloopt. Bijen zijn de bestuivers van bloemen en planten en daarmee belangrijk voor ons voedsel. Als belangrijke oorzaak voor de terugloop werden onze stenige tuinen genoemd. Nu heb ik niet echt een tegeltuin, maar vroeg me toch af of kon helpen bij het redden van het bijenvolkje. In ieder geval van dat in mijn achtertuin.

Op google vond ik direct bruikbare informatie over een bij vriendelijke tuin. Het jaar 2012 bleek namelijk het jaar van de bij te zijn geweest. Nu had ik dat even gemist, maar beter laat dan niet. Volgens de test in de bijenkrant definitief LoRes, scoort mijn tuin redelijk. Er kunnen nog een paar planten toegevoegd worden en een fruitboompje. Ik ben benieuwd hoe bij vriendelijk jouw tuin of balkon is. Voor wie van plan is daar werk van te maken heb ik een Belgische site gevonden, met duidelijke foto’s. Ik kan je verzekeren, dat zoekt een stuk makkelijker als je in de intratuin bent.

Naast wat meer variatie aan planten ontbreekt in mijn tuin ook nog een bijenhotel. In de meeste tuincentra hebben ze die niet in het assortiment. Op internet zijn ze te bestellen in diverse uitvoeringen, al vanaf acht euro. Ik kan er natuurlijk ook één voor mijn verjaardag vragen, of nog beter aan echtgenoot cadeau doen. Die is al in maart jarig.

Auteur:

Karien Damen woont in Zoetermeer. Ze is gek op haar nichtjes en neefjes en op voorlezen. Soms lukt het haar niet om zich aan de tekst te houden. Vooral als het een beetje saai is. Dan verzint ze er van alles bij. Daarom is ze zelf verhalen gaan schrijven. 'Suzy zoekt een huis' is haar eerste kinderboek. Op haar wekelijkse blog Gekleurde Gedachten schrijft Karien over wat ze tegenkomt in het dagelijkse leven en waar ze zich over verwondert. www.kariendamen.com

Een gedachte over “Hoe bij vriendelijk is mijn tuin?

Ben benieuwd naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.