Geplaatst in Huis, tuin en keuken, Recepten

Lekker stampen nu het nog kan: Rode kool met kip

Bevroren weilanden en ochtendmist. Felle hagelbuien en natte sneeuw. Het is al maart, maar met dit weer kunnen we nog even genieten van troostrijk eten, stamppot. Het is echt een gerecht van de Lage Landen. In Vlaanderen noemen ze het stoemp.


De basis van een stamppot is een mengsel van aardappelen en groenten in water gaar gekookt, meestal in dezelfde pan. Nadat je het water hebt afgegoten stamp je aardappelen en groenten fijn en meng je ze goed door elkaar. Naar smaak voeg je zout en peper toe. Zelf voeg ik wat melk toe om het mengsel smeuïger te maken. Kruidenkaas maakt het ook goed smeuïg en smakelijk, maar wel een beetje machtig. Alle groenten die nu goed verkrijgbaar zijn, kun je in een stamppot verwerken. Bij boerenkool en zuurkool smaakt een rookworst prima. Bij andijvie vind ik gerookte spek het lekkerst. Dat kan ook bij hutspot, maar voor de echte fijnproever hoort daar klapstuk bij.

Rode Kool

De Allerhande van februari was geheel gewijd aan recepten voor een stamppot. De één nog fantasievoller dan de andere. Maar het lekkerste recept vond ik in de Allerhande van januari. Een rode kool stoof met gerookte kip. Strikt genomen is het geen stampot maar een ovenschotel met aardappelpuree. Wat het zo lekker maakt is het gebruik van gewelde pruimen.

 

Photo by Master Isolated Images, freedigitalphotos.net

13 gedachten over “Lekker stampen nu het nog kan: Rode kool met kip

Ben benieuwd naar jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.